Izvor: B92, 09.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nulta tolerancija za pirate

Beograd -- Policiji je naložena nulta tolerancija prema toj vrsti kriminala, kažu u Drugom opštinskom tužilaštvu u Beogradu.

Policija je danas, u pratnji nadležnih inspekcija, krenula u najavljenu, veliku akciju protiv piraterije. Prema rečima Branka Stamenkovića, zamenika javnog tužioca, radi se o objedinjenoj akciji više državnih organa i službi koja će trajati "sve dok se piraterija ne iskoreni ili ne svede na svetski prihvaćen prosek".

Stamenković >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekao da je policija, u pratnji poreskih, trgovinskih i drugih nadležnih inspekcija, krenula na teren, na osnovu ranijih saznanja o činjenju krivičnih dela iz člana 183a Krivičnog zakona Srbije.

On je ukazao da je izmenama i dopunama Zakona o autorskim i drugima od 1. januara 2005. uklonjena i poslednja nedoumica koja se u sudskoj praksi pojavila oko ovlašćenje za gonjenje osoba koje se bave piraterijom. "Iz Zakona su izbrisane kaznene odredbe, pa su sada jedine krivično-kaznene odredbe one koje su propisane članom 183a Zakona, što znači da je ovlašćeni tužilac država, a ne korisnik autorskog prava", izjavio je Stamenković.

Država će, prema njegovim rečima, "prevashodno posvetiti pažnju izvršiocima koji piratske diskove puštaju u promet i time pribavljaju protivpravnu imovinsku korist".

Član 183a KZRS predviđa u stavu 2 da će onaj ko neovlasćeno stavi u promet primerak autorskog dela ili ga da u zakup i time pribavi protivpravnu imovinsku korist biti kažnjen zatvorom od jedne do pet godina. U slučaju organizovanog vršenja dela iz tog stava, organizator i neposeredni izvršilac kazniće se zatvorom od tri do osam godina.

Stamenković je ukazao da piraterija u ovoj zemlji neće moći da se suzbije dok država ne formira specijalizovana odeljenja i službe za visokotehnološki kriminal, kakve postoje u zemljama Evropske unije.

On je rekao da je, prema njegovim saznanjima, na ministarskom sastanku od 23. februara, usvojen predlog da se takva odeljenja i službe formiraju u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu i da je Ministarstvo finansija već odvojilo sredstva za njihov rad.

"Očekujem baš zbog početka ove akcije da ti organi po hitnom postupku budu formirani da bi ona mogla kvalitetno da bude sprovedena. To je u principu komponenta koja trenutno nedostaje", ukazao je Stamenković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.