Izvor: Blic, 30.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novu vladu čeka težak posao

Novu vladu čeka težak posao

Predsednik Privredne komore Srbije Slobodan Milosavljević izjavio da je skok vrednosti dinara u odnosu na strane valute isključivo posledica viška deviznih sredstava u zemlji.

'Nalazimo se u paradoksalnoj situaciji - devizne rezerve su skoro deset milijardi dolara, a privreda nam skapava. Izvoz je u katastrofalnom stanju. Svi veliki izvoznici prave gubitke, a izgubljeno nadoknađuju višim cenama na domaćem tržištu', rekao je Milosavljević. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << On je ocenio da Srbija ima najrigidniju monetarnu politiku u Evropi, navodeći da obavezna rezerva od 60 odsto sputava aktivni deo srpske privrede, 'ne dozvoljavajući mu da bude konkurentan ne u Evropi već u samom regionu'. Predsednik PKS-a dodao je da će novu vladu Srbije čekati težak posao jer je Srbiji potreban 'istorijsko-civilizacijski prelazak sa makroekonomije na mikroekonomiju', uz postojanje tri grupe velikih problema. Ti problemi su odložena ili veštački zaustavljena poskupljenja, otklanjanje dispariteta i odustajanje od rigidne monetarne politike, ali i nerealna očekivanja jer, 'gde god neko od ministara ode, obećava ljudima da će se njihovi problemi rešiti iz Nacionalnog investicionog plana'.

'Obećano je tri do pet puta više nego što para ima. Treći problem su obećanja tajkunima da će biti partneri u velikim privatizacijama. Vidim da se sve to odlaže zbog izbora', naveo je Milosavljević.

V.N.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.