Novosadski NTC NIS-a idealan srpsko-ruski spoj, uloženo 10 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2021, 15:28

Novosadski NTC NIS-a idealan srpsko-ruski spoj, uloženo 10 miliona evra

Kompanija NIS je u svom Naučno-tehnološkom centru (NTC) u Novom Sadu poslednjih pet godina uložila 10 miliona evra u razvoj tehnologija i zaposlila više od 100 mladih stručnjaka, a potpredsednica Vlade i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović poručila je da upravo zbog toga mnogo mladih i visokoobrazovanih i ostaje u Srbiji.

Mihajlovićeva je prilikom obilaska Naučno-tehnološkog centra NIS-a poručila da je impresionarna svime što je videla, posebno se osvrnuvši >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na veliki broj mladih naučnika i istraživača koji su danas ovde zaposleni, a koje je kompanija NIS stipendirala tokom njihovih master, doktorskih i postdoktorskih studija u Rusiji.

Kako je navela, svi ti mladi stručnjaci se vraćaju u Srbiju, stvaraju nove vrednosti koje se izvoze i van zemlje.

"Ako hoćemo da uspemo i da budemo uspešna država, ako hoćemo da imamo veliki BDP, bez veze znanja i energetike, kao i veze energetike i zaštite životne sredine, to izvesno nećemo postići", poručila je Mihajlovićeva.

Kaže da je NIS to shvatio još 2012. godine, kada je i počeo da usavršava svoj NTC.

Prema njenim rečima, nema sumnje da će ta kompanija nastaviti ulaganje u mlade ljude, koji će svoje znanje iskoristi kako bi unapredili čitavu Srbiju.

Mihajlovićeva je podsetila da unutar svog NTC-a, NIS mnogo ulaže i u zaštitu životne sredine, ističući da bez ulaganje u tu oblast, nijednoj kompaniji nema ni razvitka.

Govoreći o odnosima Srbije i Rusije, potpredsednica Vlade je kazala da je i kao ministarka u drugom resoru bila svedok realizacije brojnih projekata između dve države, ocenivši veze Srbije i Rusije kao neraskidive.

"Ta veza videla se i prošle godine. Kada je bilo teško, pokazalo se ko su prijatelji. Veliku zahvalnost iskazujem na vakcinama, kao i na činjenici da mi sada u Srbiji proizvodimo "Sputnjik" vakcine", poručila je ministarka.

Bocan-Harčenko: NIS polaže nadu u dugoročnu saradnju sa Srbijom

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je prilikom obilaska NIS-ovog NTC-a da je i ranije čuo mnogo o delatnostima i viziji kompanije NIS, ali da je nakon detaljnog vođenja kroz ovaj centar i upoznavanjem sa svime onim što se sprovodi u tim objektima - fasciniran i prepun ponosa.

"NIS i Gazpromnjeft poklanjaju najveću pažnju ljudima, znanju i energiji znanja, što dokazuje da ova kompanija, kao i svaka druga ruska kompanija, prema savetima predsednika Ruske Federacije, funkcioniše na takav način da poklanja najveću pažnju ljudima, sredini u kojoj posluje i zapošljavanju", poručio je ruski ambasador.

Naglasio je da su ulaganja u znanje i nauku dokaz da NIS polaže nadu u dugoročnu saradnju sa Srbijom.

On je istakao da NIS uspeva da ujedini svoje delatnosti i najvažnije sfere saradnje Srbije i Rusije, a koje se ogledaju u energetskoj, naučnoj i obrazovnoj saradnji.

Poručio je u ime Vlade Ruske Federacije da ta zemlja ima odličnu saradnju sa svim činiocima vlasti u Srbiji, te da će takva saradnja biti i nastavljena u budućnosti, a u obostranom interesu.

Vučević: Zahvaljujući "NIS"-u studenti se vraćaju u Novi Sad i Srbiju

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je jasno zašto je u programskom nazivu kompanije "NIS" naglašena baš misao "Energija znanja".

"Time je zapravo sve rečeno i opisano šta se može videti ovde, u ovoj fabrici znanja, kreativnosti i hrabrosti i tog idealnog srpsko-ruskog spoja, gde pokazujemo da možemo da budemo uspešni u stvaranju novih dobara", poručio je Vučević.

On je naveo da se zahvaljujući "NIS"-u studenti vraćaju u Novi Sad i Srbiju da stvaraju nova dobra i nove vrednosti, što će, kako je istakao, biti na usluzi i kompaniji koja ih zapošljava, ali i čitavoj Srbiji.

Modernizacija i digitalizacija procesa ključni ciljevi "NIS"-a

Generalni direktor komapnije "NIS" Kiril Tjurdenjev ocenio je da ta kompanija godinama unazad sledi svoje gestove i, kako je naveo, stvara budućnost, poručivši da su modernizacija i digitalizacija procesa ključni ciljevi "NIS"-a.

Tjurdenjev je istakao da se ulaganjem u nauku i mlade stručnjake stvaramo energiju i sve neophodno za funkcionisanje saobraćaja i industrije.

Naučno-tehnološki centar (NTC) NIS-a formiran je 2009. godine u cilju naučno-tehnološkog praćenja delatnosti kompanije i obezbeđenja inovacija u okviru podrške njenom poslovanju.

Prilikom obilaska, zvaničnici su upoznati sa osnovnim pravcima delatnosti NTC-a, koji pruža naučno-tehnološku podršku u svim fazama istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, sprovodi digitalizaciju i razvoj inovacija uz kontinuirano ulaganje u obrazovanje i razvoj novih znanja i kompetencija zaposlenih u NTC-u NIS-a.

Kako je zaključeno, glavni adut Centra predstavlja njegova kadrovska baza u kojoj su devet doktora nauka, petnaest magistara, više od 18 visokoprofesionalnih stručnjaka s master diplomom i više od dve stotine stručnjaka sa bečelor diplomom, kao i dobro opremljene laboratorije i IT infrastruktura sa savremenim softverskim rešenjima. Centar, između ostalog, ima za zadatak pripremu geološko-istraživačkih radova i proračuna rezervi, obradu seizmičkih podataka, pripremu projekata za izgradnju i opremanje bušotina i infrastrukture za proizvodnju nafte i gasa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.