Novo rešenje o C marketu

Izvor: B92, 19.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo rešenje o "C marketu"

Beograd -- Komisija za zaštitu konkurencije donela novo rešenje kojim se zabranjuje spajanje "Primera C" i "C marketa", u vlasništvu Delte.

Podsećamo, prvo rešenje Komisije poništio je Vrhovni sud Srbije zbog, kako su objasnili, grešaka u upravnom postupku. Predsednica Komisije Dijana Marković-Bajalović za B92 kaže da je Komisija novo rešenje donela na osnovu ranije utvrđenog stanja, ali i novih dokaza da kompanija Delta, Miroslava Miškovića, na tržištu ima dominantan, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosno monopolski položaj.

U vlasništvu kompanije Delta je 55 posto tržišta Beograda, čime ova kompanija ostvaruje monopol. Tako stoji u drugom po redu rešenju Komisije za zaštitu konkurencije.

Kako za B92 objašnjava predsednica Komisije Dijana Marković-Bajalović, Miroslav Mišković nezakonito je postao vlasnik "C marketa" jer je prvo kupio akcije tog trgovinskog lanca, a tek posle je za kupovinu tražio odobrenje Komisije koje još nije ni dobio.

"Mi smo s tim u vezi podneli zahtev sudiji za prekršaje, tražeći da se Delta kazni jer je sprovela koncentraciju bez odobrenja, sudija za prekršaje je to odbio sa obrazloženjem da nisu bili dužni, i mi smo zbog toga podneli žalbu drugostepenom organu", kaže Dijana Marković-Bajalović.

Ona kaže da je nekadašnjoj Antimonoplskoj komisiji, koja je ranije ispitivala slučaj Delta, bilo potrebno mnogo vremena da utvrdi da iz "Primera C" stoji kiparska firma "Hemslejd", koja je u vlasništvu Miroslava Miskovića.

Dijana Marković-Bajalović je rekla i da će od javnog republičkog tužioca tražiti da ispita da li je Vrhovni sud Srbije prekršio zakon kada im je poništio prvo rešenje kojim se zabranjuje spajanje "Primera C" i "C marketa".

"Mi ćemo čekati sada reakciju kompanije Delta, za koju znamo da će biti negativna, a mi se i dalje bavimo analizom tržišta jer je to za sve građane važno i našli smo ko će da nam radi analizu tržišta i u Beogradu i u Srbiji", rekla je ona.

U kompaniji Delta za B92 nisu želeli da komentarišu najnoviju odluku Komisije za zaštitu konkurencije jer, kako je rečeno za B92, takvo rešenje njima zvanično nije još stiglo. U Delti kažu da sama činjenica da se Komisija prvo obratila novinarima govori sama za sebe.

Međutim, predsednica Komisije Dijana Marković-Bajalović kaže da je odluka već doneta, a da kompanija Delta zvanično rešenje može da očekuje narednih dana.

Bubalo: Ima li monopola

Predrag Bubalo (Beta)

Ministar trgovine i usluga Srbije Predrag Bubalo kaže da treba utvrditi da li su kompanije Delta i Salford monopolisti.

"Nisam za to da se po osećaju stanja na tržištu za bilo koga kaže da je monopolista, ali sam, i to svim srcem, za to da stručna komisija, čiji je to posao, na osnovu tačnih i proverenih podataka utvrdi da li kod nas ima firmi koje se monopolski ponašaju", izjavio je Bubalo za Blic.

On je rekao da je zainteresovan za to da pitanje monopola bude raščišćeno i kada je reč o kompanijama Delta i Salford, ali i bilo kojoj drugoj kompaniji jer se "odijum cele priče svaljuje na njega".

"Odijum o kom govorim nastao je ove jeseni, kada je zbog suše poskupela hrana. Monopolisti ne treba suša da bi izvlačio monopolsku korist, dovoljna mu je monopolska tržišna pozicija", kaže on.

Bubalo je rekao da je utvrđivanje monopolskog ponašanja ozbiljan i složen posao koji zahteva stručnost i dobru bazu podataka i mora se raditi stručno i temeljno.

"Onaj za koga se utvrdi da je monopolista, plaća ogromnu kaznu, 10 odsto prometa u jednoj godini, a tu je i moralna kazna i osuda javnosti", rekao je Bubalo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.