Izvor: B92, 05.Mar.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo poskupljenje goriva

Beograd -- Nafta je danas na svetskim berzama ponovo poskupela. U Srbiji u subotu značajno poskupljenje benzina.

Razloga ima mnogo: geopolitička situacija, slabljenje uticaja dolara, ili smanjenje svetskih rezervi - ali sigurno je da će potrošači u Srbiji morati da plate cenu, veću nego oni u zemljama u okruženju. U ponedeljak cena nafte je dostigla najvišu cenu ikada. Prema očekivanjima, u subotu bi benzin u Srbiji trebalo da dobije rekordnu cenu od 101,6 dinara po litru, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili 1,18 evra. Opširnije na stranicama Biza B92.

Srbija troši oko 4 miliona tone nafte godišnje. Od toga iz sopstvenih izvora dobija petinu, dakle u potpunosti je zavisna od uvoza.

"Mi smo u potpunosti zavisni od uvozne nafte, nemamo nikakvog prostora da ne podižemo cene, ukoliko rastu na svetkom tržištu", rekao je Saša Panjković, Menadžer za nabavku Nafte u NIS-u.

Najveći deo naše nafte dolazi preko Jadranag naftovoda na ostrvu Krk u Hrvatskoj.

U odnosu na zemlje iz regiona, u kojima je nafta jeftinija, mi smo u nepovoljnijem položaju.

Hrvatska ne mora da plaća naknadu koju mi plaćamo za tranport iz luka, Rumunija ima najveće rezerve u Evropi, Bugarska dobija sirovu naftu preko Crnog mora, a i državni monopol na trgovinu derivatima sigurno nije bez uticaja na cenu kod nas.

Najvažni razlog skoka cena je povećana tražnja u Kini i Indiji, ekonomijama koje se brzo razvijaju, ali i uporno odbijanje OPEK-a, organizacije država proizvođača koji kontroliše polovinu svetskih rezervi da podigne proizvodnju.

Uz to, svetske rezerve nafte se stalno smanjuju.

Ukoliko bi se nafta trošila ovim intenzitetom od 70 miliona barela dnevno, rezerve postoje za 30 godina. Međutim, ukoliko bi potrošnja rasla dva odsto godišnje, po dokazanim rezervama, nafte ima za svega 15 godina.

"Svet se ne nalazi u naftnoj krizi, nafta jednostavno nikad više neće biti jeftinija", smatra Milan Surdumić, savetnik predsednika upravnog odbora NIS-a.

Potrošači u Srbiji plaćaju ceh geopolitičke situacije na koju ne mogu da utiču.

Više o tome zašto je nafta skupa i šta možemo da očekujemo u budućnosti videćete uskoro specijalnoj emisiji posvećenoj ovom problemu na TV B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.