Novo poskupljenja brašna i šećera?

Izvor: B92, 09.Feb.2011, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo poskupljenja brašna i šećera?

Beograd -- Neki mlinari najavili poskupljenje brašna zbog skoka cene pšenice. Šećera, koji je već poskupeo, nema u nekim prodavnicama zbog nove najave poskupljenja.

Prema poslednjim informacijama, nova cena kilograma brašna T 500 kreće se oko 40, 41, 42 dinara bez PDV, odnosno 45 do 46 dinara sa uključenim PDV-om.

Predsednik Unije privatnih pekara Zoran Pralica tvrdi da je skok cene pšenice na berzi, do nivoa od 28 dinara po kilogramu, podstakao mlinare da pripreme >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novo poskupljenje brašna.

Prema njegovim rečima, cena brašna T 400 "ide i do 50 dinara i preko ".

Stare cene brašna iznosile su 36, 37, 38 dinara plus PDV, i to u Vojvodini i delu Srbije oko Beograda, naveo je Pralica, ukazujući da je moguće da cena brašna u centralnoj i južnoj Srbiji bude veća za dva dinara po kilogramu zbog transportnih troškova.

Pralica je rekao da ostaje na snazi ranija najava pekara da će hleb, poznat pod imenom "sava", u februaru poskupeti na 55 dinara po vekni.

On je ukazao da bi, prema nekim saznanjima, cena pšenice do aprila mogla dostići 35 dinara po kilogramu, uz opasku da bi "to bilo mnogo nezgodno".

Šef marketinga "SOS" marketa trgovinskog preduzeća "Jabuka" Milena Radulović rekla je da je u tim prodavnicama nestalo pakovanja šećera od 1 kilogram, a da se za danas očekuje šleper tog artikla od fabrike iz Crvenke, ali samo u džakovima i po ceni od 95,9 dinara za kilogram.

Direktorka Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović tvrdi, međutim, da je situacija na domaćem tržištu šećera u ovom trenutku ipak stabilna i da za sada ne postoji bojazan od nestašice.

Prema rečima ministra trgovine Slobodana Milosavljevića, Vlada Srbije čini sve da ne dođe do nestabilnosti na tržištu šećera i da se obezbede dovoljne količine po prihvatljivim cenama i da se pregovara sa svim šećeranama u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.