Izvor: B92, 20.Maj.2023, 10:00

Novi zakon: Lakše do nemačkog državljanstva

Nemačka vlada je postigla dogovor o novom zakonu o državljanstvu koji olakšava proces naturalizacije.

Istovremeno, dodela državljanstva u nekim slučajevima biće potpuno isključena.

Pasoš, naime, neće moći da dobiju osobe koje su učinile krivična dela motivisana antisemitizmom, rasizmom ili sličnim zločinima mržnje.

Novi nacrt zakona o državljastvu sačinilo je ministarstvo unutrašnjih poslova u dogovoru sa ministarstvom pravde, saznaje dpa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Dodatni preduslov za naturalizaciju će biti da osoba generalno može da zarađuju za svoje i životne potrebe svoje porodice, bez isplate socijalne pomoći. Izuzetaka će biti i odrediće se naknadno.

"Ko postaje nemački državljanin, posvećuje se životu u našem slobodnom i raznolikom društvu", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer. Zbog toga je naturalizacija, dodala je, nemoguća uz rasizam, antisemitizam ili bilo koji drugi oblik ispoljavanja mržnje prema drugima.

"Tu ne postoji bilo kakva tolerancija. Ko ne deli naše vrednosti, ne može postati Nemac ... Želimo da ljudi koji su postali deo našeg društva mogu da učestvuju i u njenom demokratskom oblikovanju", rekla je Fezerova.

Osnova novog zakona je skraćenje trajanja minimalnog boravka za prijem u nemačko državljanstvo sa osam na pet godina. U slučajevima posebno uspešne integracije u nemačko društvo, trebalo bi da budu dovoljne samo tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.