Novi računi – stare dileme

Izvor: Politika, 03.Apr.2014, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi računi – stare dileme

Potrošači će uz obračun dobiti mnogo više informacija, ali to u isti čas ne znači i da će iznos biti tačniji nego do sada

Potrošači kojima dosadašnji računi za struju nisu bili dovoljno jasni, trebalo bi da dobiju pojašnjenje s novim, martovskim obračunom koji ovih dana stižu na naplatu.

Za razliku od starih, novi računi će imati obaveštenje o potrošnji i pravima potrošača na obe strane, s tom razlikom što će potrošači na prvoj strani dobiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << informaciju oiznosu zaduženja za utrošenu struju i RTV pretplatu, ali će istovremeno moći i da provere da li imaju dug ili preplatu.

Na drugoj strani će stajati tarifni sistem, odnosno potrošnja struje po zonama, višoj ili nižoj, koliki je procentualni odnos tarifa, što je sada bilo u centralnom delu računa.

 U EPS-u objašnjavaju da je jedna od novina grafički prikaz mesečne potrošnjeelektrične energije u poslednjih godinu dana, uz poređenje sa potrošnjom u istom mesecu prethodne godine i sa prosečnom potrošnjom domaćinstva u Srbiji u istom mesecu prošle godine.

Na prvoj strani su i obaveštenja o iznosu popusta od pet odsto koje će kupac ostvariti u narednom računu, ako izmiri račun do 25. u mesecu, o visini trenutno važeće kamatne stope ukoliko se eventualni dug ne izmiri, kao i adresa gde kupac može da uloži prigovor na obračun i broj telefona za informacije, ističu u EPS-u. 

U tabelama su prikazani fiksni i promenjivi troškovi potrošnje obračunati po zonama i tarifama.Novina je informacija o ostvarenoj prosečnoj ceni električne energije u dinarima po kilovat-času.

U nastavku računa građani će videti popust od pet odsto za redovno plaćanje prethodnog računa, naknade za povlašćene proizvođače iz obnovljivih izvora energije, umanjenja za energetski zaštićene kupce i PDV.

Iako se novi računi čine preglednijim, građanemnogo više brine njihova tačnost, kako se ne bi ponovio decembarski scenario s naduvanim računima.

Građani koji žive u zgradama, a koji su imali primedbe na obračunatu zajedničku struju neće na martovskim uplatnicama Infostana koje takođe počinju da stižu ovih dana imati navedenu ovu stavku, što ne znači da će im taj trošak biti oprošten.

Računi građana u zgradama kojima se očitalo 25 odsto više zajedničke struje nego u prosečna tri meseca biće poslati na ponovnu kontrolu, zbog čega će potrošena struja za ulaze i garaže stići na naplatu s aprilskim komunalijama.

Februarska potrošnja zajedničke struje biće iskazana takođe na aprilskom računu po nalogu elektrodistribucija, koje će dostavljati parametre o potrošnji. Način obračuna zajedničke struje je promenjen kako bi svakog narednog meseca bile urađene i dodatne analize i kontrola potrošnje zajedničke električne energije, a planira se da se sporni i povećani računi sada kontrolišu po dva puta.

Dakle, u svim situacijama u kojima se analizom utvrdi da je potrošnja zajedničke struje uvećana za 25 odsto od prosečne tromesečne potrošnje biće vraćena davaocu usluge, odnosno elektrodistribucijama na dodatnu kontrolu i utvrđivanje tačnog stanja mernih instrumenata.

Posle naknadne kontrole elektrodistribucije će dostaviti Infostanu nalog sa konačnim parametrima o potrošnji očitanih strujomera u dinarima, a zatim će se iznos ponovo deliti prema kvadraturi ili broju članova domaćinstva, kako je već odlučio kućni savet u svakoj zgradi.

J. Petrović-Stojanović

objavljeno: 03.04.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.