Nove tovne rase i tov junadi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2020, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove tovne rase i tov junadi

Kako bi pospešila tovno govedarstvo u Srbiji, a u momentu kada su najavljena nova tržišta za izvoz goveđeg mesa, država je reagovala povećanjem podsticaja za razne kategorije tovnih goveda.

Pošto je za taj posao u stočarstvu najveći problem nedostatak teladi,u poslednje dve godine, pored tradicionalnog simentalca intenzivnije se uvoze tovne rase. Tako su na poljoprivrednom imanju Novakov iz Žablja, rasprodali sva grla, i muzna i tovna, raznih rasa, i uvezli iz Mađarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << goveda rase Aberdin Angus.

40 junica, koje bi trebalo da krenu da se tele za mesec, dva deo su kontigenta od oko 3.300 tovnih grla koliko su srpski farmeri uvezli prethodne godine. U dobijanju informacija Mediji i internet su prevagnuli ističu Jasmina i Milan Novakov , jer uglavnom su svi stočari pioniri u uzgoju rase Aberdin Angus, koja po mišljenju ovih domaćina ima brojne prednosti:

"Za ovu rasu smo se opredelili zato što je jednostavna ,. nije zahtevna. Jede sve što joj se ponudi , može da ide i na pašu. Za nas je važan i stajnjak pošto se bavimo poljoprivredom, tako da sve to jedno drugo povlači", rekla je Jasmina.

"Ovo je isključivo za sistem krava tele . Nema problema kao kod muznih krava , kao što je mastitis .Ima mleka za tele i njega odrani kako treba . Ona će ići na pašu za to je stvorena", dodao je Milan.

"Taj novi sistem krava tele to je mogućnost dobijanja teladi koja će se toviti : ti proizvođači drže telad na pašnjacima i to su uglavnom telad iz uvoza , čijom reprodukcijom ćemo dobiti mnogo veću proizvodnju goveđeg mesa da bi imali mogućnost izvoza na strana tržišta", objasnio je profesor Plavšić.

No najveći kamen spoticanja u praksi i dalje su problemi u plasmanu junadi, kojima domaći klaničari obaraju cenu. To što je država odobrila čitav niza podsticaja za tovljače, zapravo je jedino dobro za stočare, kojima je trenutno subvencija po tovnom grlu jedina zarada .

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.