Novčanica od 500 evra više se neće izdavati

Izvor: RTS, 28.Jan.2019, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novčanica od 500 evra više se neće izdavati

Novčanicu od 500 evra od danas izdaju samo centralne banke Nemačke i Austrije. I one će prestati 26. aprila, tako da je nijedna od 19 centralnih banaka u evrozoni neće izdavati.
Građani će i dalje moći da koriste novčanicu od 500 evra.

"Građani će bez vremenskog ograničenja i dalje moći da je koriste i za plaćanje i za štednju, bilo u banci ili slamarici", rekao je za RTS Miroslav >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Jeremić, direktor Odeljenja za nacionalne centre za borbu protiv falsifikovanja i za analizu novčanica i kovanog novca u Sektoru za poslove s gotovinom Narodne banke Srbije.
Podseća na primer nemačke marke, koja i dalje može da se zameni u nemačkoj centralnoj banci, bez provizije. To je moguće učiniti i u Srbiji, ali nije besplatno. 
Objašnjava da se odustalo od izdavanja novčanice od 500 evra jer je Evropska centralna banka zaključila da se često koristi za kriminalne transakcije – plaćanje narkotika i oružja, i stvara problem kada je potrebno da se vrati kusur.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Odlazak novčanice od 500 evra

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jan.2019

Novčanicu od 500 evra od danas izdaju samo centralne banke Nemačke i Austrije. I one će prestati 26. aprila, tako da je nijedna od 19 centralnih banaka u evrozoni neće izdavati...Građani će i dalje moći da koriste novčanicu od 500 evra...- Građani će bez vremenskog ograničenja i dalje moći...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.