Novčanica od 500 EUR više neće postojati?

Izvor: B92, 08.Feb.2016, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novčanica od 500 EUR više neće postojati?

Guverner ECB Mario Dragi najavio je da su spremni da razmotre mogućnost prestanka štampanja novčanice od 500 evra zbog toga što pomažu kriminalnoj delatnosti.

Dragi je istakao da o ovom potezu razmišljaju zbog konstantnih upozorenja policije da se upravo ove novčanice najviše koriste na crnom tržištu.

Ipak, članovi upravnog odbora banke traže i dodatne dokaze da nije reč samo o insinuacijama.

U Velikoj Britaniji zaustavili su korišćenje novčanica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 500 evra, koje se više ne mogu dobiti ni na bankomatima ni u bankama još od 2010. jer je 90 odsto tražnje za njima dolazilo iz kriminalnih krugova.

Centralna banka Italije opisala je na koji način novčanice s velikim apoenima pogoduju kriminalnim aktivnostima poput prodaje droge ili utaje poreza jer je novac lakše preneti i sakriti.

“Kriminal je delatnost u kojoj se plaća isključivo u gotovini pa pomažu novčanice s velikim apoenima”, objasnila je policija u Italiji, u kojoj se takođe procenjuje da više od 90 odsto novčanica od 500 evra cirkuliše u mafiji.

Povlačenje tih novčanica razmatra i Finska, a SAD je novčanice od 1.000 dolara povukao s tržišta još 1969. godine, nakon što je utvrđeno da pomažu kriminalcima u razvoju crnog tržišta.

Prethodno je Evropska komisija najavila istragu o sumnjivo velikom broju novčanica od 500 evra koje su u opticaju u zoni evra, a Dragi je tada istakao da su u fazi proučavanja problema i da još nisu odlučili kako da ga reše.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Razmatra se povlačenje novčanice od 500 evra iz opticaja

Izvor: Radio 021, 08.Feb.2016

Guverner ECB-a Mario Dragi najavio je da su spremni da razmotre mogućnost prestanka štampanja novčanice od 500 evra zbog toga što pomažu kriminalnoj delatnosti...Dragi je istakao da o ovom potezu razmišljaju zbog konstantnih upozorenja policije da se upravo ove novčanice najviše koriste na crnom...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.