Nova zamka za svet - nizak rast

Izvor: B92, 03.Apr.2014, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova zamka za svet - nizak rast

London -- Globalna ekonomija možda ide u pravcu višegodišnjeg nedovoljnog rasta, izjavila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard u Vašingtonu.

Lagardova je upozorila da bez odlučne akcije svet može pasti u zamku niske stope rasta, i da će svetska ekonomija ove i naredne godine zabeležiti rast od preko tri odsto bruto domaćeg proizvoda, preneo je britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Prema njenim rečima, kolebanja na tržištu i tenzije u Ukrajini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavljaju rizik po rast svetske privrede.

Ona je, takođe, pozvala na preduzimanje dodatnih akcija u borbi protiv niske inflacije u evrozoni, zatraživši od Evropske centralne banke (ECB) da "sprovede dodatno monetarno labavljenje, koristeći nekonvencionalne mere".

"Potencijalno dugačak period niske inflacije može potisnuti tražnju, privrednu aktivnost i radna mesta", izjavila je Lagard.

Njen savet dolazi uoči sastanka ECB-a, od kojeg ekonomisti ne očekuju nove mere za sprečavanje daljeg pada inflacije, koja je u martu oslabila na 0,5 odsto, najniži nivo od 2009. godine.

Prema ocenama Lagardove, pokazatelji globalnog ekonomskog rasta su uglavnom pozitivni, ali bi zbog nepostojanja dovoljne političke ambicije, svet mogao pasti u zamku srednjoročnog niskog rasta.

Direktorka MMF-a apelovala je na vlade zemalja sveta da reformišu svoja tržišta rada kako bi ohrabrile otvaranje radnih mesta, i dodatne javne investicije, poput saobraćajnih i telekomunikacionih mreža u bogatim i zemljama u razvoju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.