Nova meta lopova - katalizatori, razlog neverovatan

Izvor: B92, 29.Apr.2021, 09:47

Nova meta lopova - katalizatori, razlog neverovatan

Jedan metal postao je pravi magnet za lopove. I ne, u pitanju nisu ni zlato, ni srebro...

Paladijum je plemeniti metal koji je vredniji od zlata, a cena mu je skočila u poslednjih nekoliko godina - 2018. vredeo je skoro 1.000 dolara za uncu. Sada jedna unca vredi skoro 3.000 američkih dolara. Ali kako je njegova vrednost porasla, predmeti koji u sebi imaju paladijum postali su magneti za lopove.

Metal se prvenstveno koristi unutar katalizatora koji pretvara štetne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << emisije gasova poput ugljen-monoksida i azot-oksida u manje štetne pre ispuštanja u atmosferu. Od usvajanja u automobilsku industriju 1970-ih, katalizatori su doveli do značajnog pada emisije ugljen-monoksida i azot-oksida. I što više paladijuma koriste, to su efikasniji u borbi protiv ovih emisija - čineći ih istovremeno savršenom metom za lopove, piše portal Verge.

Tokom godina, krađa katalizatora drastično je porasla zbog sve veće vrednosti paladijuma. Prema studiji prijavljenih krađa, u proseku je ukradeno 108 katalizatora mesečno u 2018 godini. Taj broj porastao je na 282 mesečne krađe u 2019. i 1.203 krađe mesečno u 2020. godini.

Sa sve više proizvođača koji pokušavaju da smanje uticaj svojih proizvoda na životnu sredinu, a kako stroži propisi o emisijama stupaju na snagu u mestima poput Evrope i Kine, potražnja za paladijumom će samo i dalje eskalirati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.