Norveški fond: Tesla da poštuje prava radnika

Izvor: B92, 08.Dec.2023, 19:34

Norveški fond: Tesla da poštuje prava radnika

Kompanija Tesla treba da poštuje osnovna radnička prava, uključujući i kolektivno pregovaranje preko sindikata, saopštio je danas Norveški državni fond.

Proizvođač električnih vozila suočava se sa negativnom reakcijom sindikata i nekih penzionih fondova u nordijskim zemljama zbog odbijanja da prihvatiti zahtev švedskih mehaničara na pravo na kolektivno pregovaranje o platama i drugim uslovima rada, preneo je Rojters.

Norges Bank Investment Manadžement (NBIM), >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja upravlja Norveškim fondom je sedmi najveći akcionar Tesle sa 0,88 odsto uloga vrednog oko 6,8 milijardi dolara.

"Očekujemo od kompanija u koje ulažemo poštovanje osnovnih ljudskih prava, uključujući radnička prava", naveo je NBIM u odgovoru na pitanje Rojtersa o sukobu Tesle sa svojim radnicima u Švedskoj.

U saopštenju se dodaje da je NBIM 2022. godine podržao predlog akcionara Tesle da zatraži od kompanije da uvede politiku poštovanja prava na organizovanje.

Predlogom za 2022. za koji je NBIM rekao da ga je podržalo 32 odsto oni koji su glasali, Tesla je pozvana da usvoji politiku poštovanja radničkih prava kao što su sloboda udruživanja i kolektivno pregovaranje.

Bord kompanije preporučio je da se glasa protiv.

Tesla, koja je napravila revoluciju na tržištu električnih automobila, uspela je da izbegne kolektivno pregovaranje sa svojih oko 127.000 radnika, a izvršni direktor Ilon Mask je glasno govorio o svom protivljenju formiranju sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.