Avganistan: Istraga protiv humanitarnih organizacija

Izvor: Vesti-online.com, 30.Maj.2010, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avganistan: Istraga protiv humanitarnih organizacija

Avganistan je pokrenuo istragu o aktivnostima nekoliko stotina humanitarnih organizacija, nakon što su lokalni mediji optužili jednu norvešku organizaciju da propoveda hrišćanstvo, što je zločin koji se kažnjava smrtnom kaznom, saopštila je danas avganistanska vlada.

Inostrane i avganistanske nevladine organizacije (NVO) uključene su u humanitarne projekte širom zemlje, od zdravstva do obrazovanja, međutim neki Avganistanci su i dalje skeptični o pitanju nihovih pravih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << motiva i sumnjaju da bi mogle biti fasada iza koje se krije prozelitizam, podseća Rojters.

Avganistansko ministarstvo ekonomije, koje odgovorno za NVO, saopštilo je da je formiralo komisiju koja će sprovesti istragu u svim tim organizacijama, nakon izveštaja lokalne televizije koja je optužila norvešku organizaciju da promoviše hrištanstvo.

"Veoma smo ozbiljni što se tiče ovog pitanja", rekao je portparol ministarstva Sedik Amarkil i dodao da "ukoliko se dokaže da bilo koja NVO radi protivno normama i zakonima Avganistana i islama pozivajući narod da pređe u hrišćanistvo, nećemo je samo zatvoriti već ćemo je predati pravosudnim i zakonskim organima vlade".

Jedan zvaničnik norveške humanitarne organizacije koja se zove Norveška Crkvena pomoć (NCA) odbio je da komentariše ovu odluku, a jedan insajder je rekao Rojtersu da je sve rezultat starog nesporazuma u prevodu imena ove organizacije.

Ova najnovija odluka o pokretanju istrage dolazi nekoliko sedmica nakon što je vlada naredila zatvaranje 20 inostranih humanitarnih organizacija zato što nisu uputile izveštaje o svom radu i o svojim finansijama.

Istovremeno, do sada je zatvoreno preko 150 avganistanskih nevladinih organizacija.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.