Njemačka smanjila izvoz oružja u 2017.

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Jun.2018, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njemačka smanjila izvoz oružja u 2017.

BERLIN - Njemačka vlada je u 2017. godini odobrila izvoz oružja u vrijednosti od oko devet posto manje nego ranije, navode izvori u njemačkoj vladi, pozivajući se na izvještaj koji Kabinet danas treba da usvoji.

U izvještaju stoji da je prošle godine odobren izvoz oružja u vrijednosti od 6,24 milijarde eura, što je za oko 600 miliona eura manje u poređenju sa vrijednošću oružja koje je Njemačka dotad izvozila, kažu isti, neimenovani izvori, prenosi Reuters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<
Njemačka je, inače, jedna od pet najvećih svjetskih izvoznika oružja, prema podacima istraživačke grupe SIPRI, ali izvoz oružja ostaje osjetljivo pitanje u njemačkoj javnosti s obzirom na historiju te zemlje vezanu za Drugi svjetski rat.

Koalicija kancelarke Angele Merkel složila se u februaru da dodatno ograniči prodaju oružja i da radi na usklađivanju kontrole izvoza oružja u EU.

Odobrenja prodaje oružja zemljama koje nisu članice NATO i EU porasla su za 100 miliona, na 3.795 milijardi eura, podstaknuta značajnim porudžbama kao što je prodaja ratnog broda Alžiru i podmornice Egiptu, napominju isti izvori.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.