Nizak kreditni rejting Srbije

Izvor: RTS, 04.Sep.2009, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nizak kreditni rejting Srbije

Srbija je među zemljama visokog kreditnog rizika, navodi se u najnovijem izveštaju međunarodne agencije "Dan i Bredstrit". Stručnjaci kao faktore koji povećavaju kreditni rizik navode slabe zarade kompanija i ograničen pristup novim zaduživanjima.

Međunarodna agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga "Dan i Bredstrit" u septembarskom izveštaju zadržala je Srbiju među zemljama visokog rizika, sa rejtingom DB5a.

Kako je saopšteno iz bonitetne kuće "Rejting", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja je zastupnik Agencije za Srbiju, faktori koji povećavaju kreditni rizik su slabe zarade kompanija, ograničen pristup novim zaduživanjima, rizik od ponovnog slabljenja dinara kao i neodgovarajuće sudske i stečajne procedure.

"Dan i Bredstrit" je ocenio i da su banke u Srbiji u dobrom stanju, da su devizne rezerve solidne, dok su deficiti trgovinskog i platnog bilansa značajno opali zbog naglog pada domaće potražnje.

U izveštaju se navodi da je Srbija od Međunarodnog monetarnog fonda zatražila da deo druge tranše kredita od tri milijarde evra koristi za državni budžet, umesto samo za podršku platnom bilansu.

Predstavnici MMF-a, koji su od 24. avgusta do 1. septembra boravili u Srbiji zbog druge revizije tog kreditnog aranžmana, jasno su stavili do znanja da će bilo kakva podrška budžetu biti strogo privremena i da će zavisiti od neodložnih fiskalnih reformi.

"Dan i Bredstrit" navodi da je istaknuto da su penzije, obrazovanje, zdravstvo, zaposleni u javnom sektoru i različite vrste subvencija oblasti u kojima "dobro osmišljene reforme javne potrošnje" mogu da počnu.

Ta bonitentna kuća je ocenila i da je podrška MMF-a pomogla očuvanju finansijske stabilnosti u Srbiji.

"Dan i Bredstrit" je prva i najveća bonitetna kuća na svetu, osnovanana pre više od 160 godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.