Izvor: B92, 18.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nišvil" sve bolji, novca sve manje

Niš -- Džez festival "Nišvil", iako iz godine u godinu dobije sve bolje ocene publike, i dalje ima ogromne finansijske probleme.

Preko 200 izvođača iz dvadesetak zemalja sveta učestvuje u ovogodišnjem "Nišvil džez festivalu". Muzičari poput svetski poznatog gitariste Larija Korijela, zatim Milča Levijeva, nekada prvog pijaniste sveta, zvezde elektro hausa i hip hopa Nilsa Petera Molvaera, pevačice sa Haitija Tifani - samo su neki od izvođaca koje publika na letnjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozornici u Niškoj tvrđavi ima priliku da čuje.

Jedan od učesnika, Vlatko Stefanovski, kaže da su ovakvi festivali dobra prilika da se "provincijski duh pretvori u kosmopolitski": "Svedoci smo šta se sve emituje u etru, po tv, radijima i ovakvi festivali su spas za dobar ukus i za mentalno zdravlje", kaže on.

Iza pozornice, međutim, i ove godine ima problema. Organizator je najavio tužbu protiv Grada zbog toga što nije uplaćena polovina od predviđena dva miliona dinara, kao ni dug za organizaciju prošlogodišnjeg "Nišvila". Time bi mogao biti blokiran račun gradskog budžeta.

"Blokiraćemo jer imamo validnu odluku Skupštine grada da nam se izdvoji još milion i trista hiljada za prošlu godinu i nema potrebe da dolazimo do takvih stvari jer mi smo javna gradska manifestacija odlukom iz 2005. S jedne strane, svi vam daju podršku, svi vas tapšu, niko ne daje novac. Niko još ne shvata značaj 'Nišvila' u svetskim okvirima, a komoli u Nišu", kaže Ivan Blagojević, direktor festivala.

Odgovorni u gradskoj upravi objašnjavaju da se novac isplaćuje po dobijanju potpisanih ugovora sa učesnicima festivala.

Što se prošlogodišnjeg duga tiče, o tome treba konačnu odluku da donese gradonačelnik. Međutim, on je na odmoru, a nadležni u njegovom kabinetu bili su suviše zauzeti da bi odgovorili na pitanje novinarke B92 da li će "Nišvilu" biti isplaćen dug.

Prethodni sastav Ministarstva kulture nije imao mnogo sluha za džez, tako da je uplaćena manja svota novca, ali je novi ministar najavio da će taj stav biti promenjen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.