Niske temperature opasne za strna žita

Izvor: NaDlanu.com, 02.Feb.2012, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niske temperature opasne za strna žita

NOVI SAD/BEOGRAD, 2. februara 2012. (Beta) - Ekstremno niske tempereture bez snežnih padavina mogu napraviti veoma velike štete zasadima strnih žita, upozorio je u četvrtak stručnjak Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Srbislav Denčić.

NOVI SAD/BEOGRAD, 2. februara 2012. (Beta) - Ekstremno niske tempereture bez snežnih padavina mogu napraviti veoma velike štete zasadima strnih žita, upozorio je u četvrtak stručnjak Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Srbislav Denčić."Trenutne temperature došle su iznenada i nenajavljeno. Tamo gde su usevi pod snegom nema nikakvih problema zbog niskih temperatura jer su strna žita adaptirana na takve uslove. U Vojvodini je golomrazica i ako dodje do ekstremno niskih temperatura, bez snežnog pokrivača, to može stvoriti velike probleme, posebno ječmu", rekao je Denčić agenciji Beta.Prema njegovim rečima, ječam je biljka koja je manje otporna na niske temperature i u ovakvim uslovima bi prva stradala, ukoliko se ne formira snežni pokrivač koji će joj stvoriti termoizolaciju."Pšenica novosadskih sorti koju proizvodimo u našem Institutu projektovana je da izdrži do tri dana na temperaturama od minus 16 stepeni, bez snežnog pokrivača. Ako do ovakvih temperetura dodje i potraju nekoliko dana, mogu izazvati izmrzavanja biljke", rekao je Denčić, koji je upravnik odeljenja za strna žita pri novosadskom naučnom institutu.Profesor ratarstva i povrtarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Nebojša Momirović rekao je agenciji Beta da za sada, bez obzira na niske temperature, ne očekuje veće probleme vezane za prinos ozimih useva.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.