Nikad manje žita u Hrvatskoj

Izvor: GdeInvestirati.com, 01.Jul.2015, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikad manje žita u Hrvatskoj

OSIJEK - Ovogodišnja žetva pšenice u Hrvatskoj biće najmanja u istoriji te zemlje, jer se očekuje prinos od svega petsto hiljada tona, što je upola manje od proizvodnje od pre nekoliko godina.

Prinos je u skladu sa zasejanim površinama kojih je u ovoj sezoni bilo samo 125.000 hektara, prenosi portal Seebiz.

Prema rečima šefa Odseka za poljoprivredu u Hrvatskoj županijskoj komori Osijek, Ernesta Nađa, visina otkupne cene pšenice za sada još nije poznata, >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << ali se na terenu spominje 1,10 kuna (14,3 evrocenti) po kilogramu.

Što se tiče roda, biće parcela sa prinosom od preko devet tona po hektaru, ali i onih ispod četiri tone po hektaru.

"Procenjuje se da bi ukupno moglo biti između 500.000 i 550.000 tona pšenice, što bi zadovoljilo naše potrebe", rekao je načelnik Odseka za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica na Poljoprivrednom institutu Osijek, Georg Drezner, i dodao da je stanje pšenice slično i u Mađarskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Srbiji, Rumuniji i Turskoj.

Proizvodnja pšenice u Hrvatskoj poslednjih godina kretala se između 600 i 900 hiljada tona, a površine zasejane tom žitaricom od 150 do 180 hiljada hektara.

Najviše pšenice u Hrvatskoj zasejano je i proizvedeno 2009. godine, kada je na nešto više od 180.000 zasejanih hektara proizvedeno 936.078 tona pšenice.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.