Izvor: B92, 16.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nije uvezeno zaraženo meso"

Beograd -- Ministarstvo poljoprivrede negiralo je da je u Srbiju uvezeno 6.000 krava iz Holandije obolelih od bolesti "ludih krava".

"Uvezeno je oko 800 visokomlečnih junica, koje potiču iz Holandije i Austrije", navodi se u saopštenju tog ministarstva, povodom informacija o nabavci žive stoke sa područja gde je registrovano najviše obolelih goveda.

Kako je naglašeno, u novembru 2004. godine doneta je Naredba o preduzimanju mera za sprečavanje unosa zarazne bolesti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << životinja spongiformne encefalopatije goveda - BSE u Srbiju, kojom je izuzet uvoz steonih visokomlečnih junica.

Te junice su, ističe se u saopštenju, namenjene isključivo za proizvodnju mleka i ne mogu se premeštati sa unapred utvrđenih lokacija, kao ni njihovo potomstvo, sve do uspostavljanja nacionalne laboratorije za BSE i sistema identifikacije i registracije goveda.

"Sistem identifikacije i registracije goveda u Srbiji započinje sa radom početkom aprila", navodi Ministarstvo poljoprivrede i dodaje da već 20 godina radi laboratorija pri katedri za patologiju Veterinarskog fakulteta, gde može da se dijagnosticira BSE.

U toku je, kako se dodaje, izgradnja nacionalne laboratorije za kontrolu naročito opasnih bolesti životinja, uključujući i bolest BSE, na Institutu za veterinarstvo Srbije "Beograd".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.