Nije se gladovalo ni u teže vreme

Izvor: B92, 10.Feb.2012, 05:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nije se gladovalo ni u teže vreme"

Beograd -- U Srbiji se nije gladovalo ni u mnogo teže vreme, poruka je premijera Mirka Cvetkovića građanima koji sve više strahuju za svoj posao i egzistenciju.

"Poruka je da zajedno radimo na istom poslu - mukotrpnoj borbi protiv ekonomske krize. Ovo će postepeno da prođe i biće nam bolje", dodaje on.

Premijer navodi da "naše teškoće uzrokuje ekonomska kriza koja traje i pojačava se. Nevolja je i što će ova zima da ugrozi proizvodnju".

Cvetković kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vlada još uvek nema procenu kolika će šteta biti od ovog nezapamćenog ledenog talasa koji je potpuno paralisao Srbiju, ali dodaje da "država sve čini da šteta bude što manja" i da je "najvažnije da se zaštite životi ljudi".

Na pitanje zašto je doneta odluka da se sada, usred ekonomske krize, dokapitalizuje Komercijalna banka, on odgovara da je "po ugovoru predviđeno da se do kraja 2012. izvrši dokapitalizacija Komercijalne banke. S druge strane, u periodima krize sve države gledaju prvo da zaštite sebe. Mi gotovo da nemamo nijednu našu banku koja je potekla odavde i koja bi ovde ostala, šta god da se desi na tržištu. Bilo bi dobro da imamo banke čija je sudbina vezana za Srbiju i koje nemaju gde da se povuku".

Na pitanje ko će snositi troškove zbog odluke da se socijalno najugroženiji oslobode plaćanja februarskog računa za struju, on odgovara da će ti biti "ili EPS ili će da se prelije na poreske obveznike. Trošak, svakako, neće biti veliki".

Kada su u pitanju predstojeći izbori, on kaže da neće biti ekonomskih posledica zbog njih. "Kad je reč o izborima oni će proteći normalno i ne vidim da će bilo šta biti ugroženo. Oni predstavljaju demokratski proces i za njih su obezbeđena sredstva", kaže Cvetković.

Komentarišući obustavu proizvodnje u smederevskoj železari, on kaže da to preduzeće ima sirovina za mesec dana, ali je tehnologija takva da moraju da stižu nove.

"Procenjeno je da te sirovine neće stići u martu, a kad se zaustavlja proizvodnja, to mora da se učini organizovano kako bi prošlo bez velikih troškova. Nažalost, plovni put na Dunavu je blokiran i nisu dobre prognoze. Narudžbine sirovina su plaćene ali imamo vremensku nepogodu. Spojilo se više nesrećnih okolnosti odjednom", objašnjava on i dodaje da se Vlada trudi da do kraja mandata nađe strateškog partnera za železaru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mirko Cvetković: Nije se gladovalo ni u teže vreme

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Feb.2012

BEOGRAD - "Poruka je da zajedno radimo na istom poslu - mukotrpnoj borbi protiv ekonomske krize. Ovo će postepeno da prođe i biće nam bolje".

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.