Nicović: AIK banka mi uzima akcije

Izvor: B92, 19.Jun.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nicović: AIK banka mi uzima akcije

Beograd -- Domaćem biznismenu Đorđiju Nicoviću ne samo da je država oduzela tri tekstilne firme - Niteks, Rudnik i "Prvi maj", već sada ostaje i bez akcija AIK banke.

Samo u 2010. Nicović je ostao bez oko 300.000 deonica ili četiri odsto kapitala te banke koje bi ove nedelje na Beogradskoj berzi vredele više od osam miliona evra.

"Od AIK banke smo uzimali kredite koje sada ne možemo da vratimo, pa se banka naplaćuje prodajući naše deonice", navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << on i dodaje da nema mogućnosti da utiče na prodaju i cenu tih akcija.

"Kredite smo uzimali da bismo finansirali projekte, a zaloga su bile akcije. Sada u kapitalu AIK banke imamo tri milijarde dinara, a u dugovima milijardu dinara. Na tri milijarde nemamo prihode, jer nemamo dividendu, a na kredite plaćamo kamatu od 30 odsto", kaže Nicović.

Nicović navodi da njegove kompanije danas bankama duguju 57 miliona evra, dok ukupna založena imovina vredi 120 miliona. "To znači da ćemo bankama vrlo brzo da ustupimo deo imovine i gotovine i da idemo u reorganizaciju. Tako će Irva veoma brzo da se okrene realnom sektoru koji je nekad dobro radio i da ne gubi novac kao sa Niteksom, Rudnikom i 'Prvim majom'", kaže on.

Vlasnik kompanije Irva kaže da on danas na Beogradskoj berzi ima oko 40 miliona evra u 50 različitih preduzeća. "Kupovali smo ih po ceni koja je dva-tri puta veća od današnje. Sada nema sredstava za nova ulaganja, ali kad prestanu davanja za tekstil, sigurno će se stvoriti novi resurs", naglašava on.

On dodaje i da "za oduzimanje ovih firmi ne postoji ekonomski razlog, već da je u pitanju politički potez i to što na neki način u regionima treba obezbediti dodatnu glasačku podršku".

Nicović kaže da ima puno zainteresovanih sada kada su te fabrike konsolidovane. "Ne bi me iznenadilo da to bude neki kvaziitalijanski ili kvazistrani partner, iza koga stoje Srbi. To su naši veliki biznismeni koji rade sa tekstilom, ali koji su u ovu industriju uložili daleko manje od nas", dodaje on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.