Nezaposlenost u Rumuniji 8,1 odsto

Izvor: B92, Beta, 10.Feb.2010, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezaposlenost u Rumuniji 8,1 odsto

Bukurešt -- U Rumuniji je zabeleženo 740.000 nezaposlenih, odnosno 8,1 odsto, što predstavlja rekord u poslednjih sedam godina.

Međunarodni monterani fond (MMF) navodi da bi do kraja 2010. broj nezaposlenih mogao dostići i milion. Otežavajuća okolnost je da zbog ekonomske krize, 81 odsto nezaposlenih dolazi iz privatnog sektora koji je do 2009. godine bio glavni izvor otvaranja novih radnih mesta.

Prema podacima Ministarstva rada, kompanije iz privatnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sektora su otvorile prošle godine 1,6 miliona novih radnih mesta, za 700 hiljada manje nego 2008. godine.

Ministar rada Mihaj Šejtan je početkom godine izjavio da će se nezaposlenost povećati u prvom kvartalu od osam do 8,5 odsto, ali će do kraja godine da padne na 7,3 odsto.

Stručnjaci MMF su, međutim, posle nedavnih pregovora u Bukureštu sa rumunskim zvaničnicima ocenili da će nezaposlenost nastaviti da raste do polovine ove godine i dostići će milion nezaposlenih.

Mediji navode da je samo za poslednjih 12 meseci bilo otpušteno 300.000 osoba koje sada predstavljaju pritisak na budžet za nezaposlene, na kupovnu moć i potrošnju, kao i na kredite u bankama.

Vladu Emila Boka oštro kritikuju opozicija, privrednici i veliki broj Rumuna zbog toga što nije imala jasnu strategiju protiv krize, a nije na vreme primenila ni mere koje je sama predložila.

Vlada sada izjavljuje da je za nju glavni prioritet očuvanje radnih mesta i stvaranje novih, medjutim, tek je pre nekoliko dana odlučila da se nastavi primena zakona o prinudnom odmoru, koji je prošle godine ukinut. Oni koji se nalaze na prinudnom odmoru dobijaju 70 odsto od plate.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.