Nezaposleno više od dvesta hiljada mladih

Izvor: RTS, 21.Sep.2013, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezaposleno više od dvesta hiljada mladih

Među nezaposlenima gotovo trećina su mlađi od 30 godina - ima ih 210.000, 6.000 više nego lane. Moguće rešenje, najavljeno u Vladi, jeste da poslodavac koji zaposli nekog mlađeg od 30 godina, godinu ili dve ne plaća poreze ni dopirnose. Problem je i u tome što obrazovanje nije prilagođeno potrebama privrede.

Bez posla u Srbiji je najmanje 25 odsto ljudi. Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, to je tačno 760.737 nezaposlenih - 9.000 više nego pre godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dana. Posebno brine to što je nezaposleno više od polovine mladih.

Promene nabolje u podacima o zaposlenosti na nivou su statističke greške, kažu upućeni. Ako i ima zapošljavanja, ono je u državnom sektoru ili u sivoj ekonomiji.

Ekonomista Milojko Arsić kaže da tek kada privreda počne da raste po stopama od četiri ili pet odsto, može se očekivati da će broj zaposlenih značajnije da se povećava.

"Potrebne su i neke konkretne mere koje obuhvataju reformu tržišta rada, što je najavljeno i verovatno će biti usvojeno do kraja godine", kaže Arsić.

Među nezaposlenima gotovo trećina su mlađi od 30 godina, ima ih 210.000, 6.000 više nego lane. Čak 60 odsto njih posao traži duže od godinu dana.

Ekonomista Jelena Žarković Raketić kaže da za državu to znači smanjene prihode po osnovu porza na dohodak, a s druge strane veće budžetske izdatke za naknade.

Prema njenim rečima, najznačajnije je neiskorišćen potencijal radne snage.

Moguće rešenje, najavljeno u Vladi, jeste da poslodavac koji zaposli radnika mlađeg od 30 godina, za njega godinu ili dve ne plaća poreze ni dopirnose.

"Mislim da poreski podsticaji te vrste koje je predložio potpredsenik Vlade ne bi bili dobri, jer bi stvorili prostor za prevare i zlupotrebe. Neki poslodavci bi se specijalizovali tako što bi stalno zapošljavali one koji ispunjavaju taj uslov i uvek izbegavali plaćanje poreza", objašnjava Arsić.

Suština problema je u tome što obrazovanje nije prilagođeno potrebama privrede.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije kaže da poslodvaci moraju, zavisno od delatnosti kojom se bave, u rasponu od dva do 18 meseci da obučavaju mlade ljude koji završe srednju školu.

"Ovo bi se moglo prevazići ukoliko bi veći deo obrazovanja mladi provodili u preduzećima i učili kako da obavljaju konkretne poslove", kaže Rajić.

Ako je za utehu, nezaposlenost mladih je problem i u gotovo svim članicama Evropske unije. Najviše u Grčkoj i Španiji, a u Hrvatskoj i Portugalu nešto manje nego kod nas. Zato je Evropska komisija odlučila da u naredne dve godine izdvoji osam milijardi evra za program Garancije za mlade, kako bi im olakšala put od škole do posla.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BEZNAĐE: Nezaposleno više od dvesta hiljada mladih!

Izvor: Telegraf.rs, 21.Sep.2013

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nezaposleno je 760.737 ljudi, a među njima gotovo trećina su mlađi od 30 godina

Nastavak na Telegraf.rs...

Nezaposleno više od 200.000 mladih

Izvor: Vesti-online.com, 21.Sep.2013

Bez posla u Srbiji je najmanje 25 odsto ljudi. Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, to je tačno 760.737 nezaposlenih - 9.000 više nego pre godinu dana. Posebno brine to što je nezaposleno gotovo trećina mladih, mlađih od 30 godina - ima ih 210.000, 6.000 više nego lane...Srbija...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.