Neverovatan tempo potražnje nafte

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jun.2015, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neverovatan tempo potražnje nafte

Tempo rasta globalne potražnje nafte je u prva tri meseca ove godine porastao na četvorogodišnji maksimum, ali su male šanse da će se taj nivo održati.

Snažnom rastu potražnje, koja je u prvom tromesečju dostigla nivo od 1,7 miliona barela dnevno, doprineo je ekonomski oporavak, hladnija evropska zima od lanjske, i niže cene nafte koje su podstakle potrošnju, saopštila je Međunarodne agencije za energetiku (IEA), prenosi agencija Frans pres.

Ipak, IEA sumnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u opstanak ova tri faktora u drugom polugođu ove godine, jer su cene nafte već počele da rastu, što će verovatno prigušiti tražnju.

- Posle snažnog rasta tražnje u prvoj polovini godine, prognoze su da će godišnji rast tražnje u drugoj polovini godine u izvesnoj meri usporiti i to na 1,2 miliona barela dnevno - navodi se u izveštaju.

Ipak, za čitavu ovu godinu, IEA prognozira skok globalne tražnje na 94 miliona barela dnevno, što je za 0,3 miliona barela dnevno više u odnosu na prošlomesečna predviđanja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.