Nepovoljni kursevi u menjačnicama

Izvor: B92, 01.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepovoljni kursevi u menjačnicama

Beograd -- Tokom istog dana za prodaju evra može se dobiti znatno različita suma dinara. Krše li neke menjačnice propise?

Mnogi građani se žale Narodnoj banci Srbije da su im pojedine menjačnice otkupile evro po kursu znatno nepovoljnijem od zvaničnog. Većina menjačnica juče je evro otkupljivala za 78,5 dinara, a u nekim menjačnicama je taj kurs bio dosta nepovoljniji, odnosno za 10 evra se moglo dobiti 707 dinara, 77 dinara manje nego kod većine menjača i banaka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U Srbiji ima oko 2.000 menjačnica i one slobodno formiraju kurs na osnovu ponude i tražnje deviza. Menjači ne krše zakon ako građanima obračunavaju niži kupovni kurs, ali moraju o tome da ih obaveste.

Borislav Brujić iz Udruženja menjača objašnjava da menjači moraju da istaknu kursne liste izvan i unutar menjačnica kako bi one bile vidljive svim zainteresovanima.

Službu NBS za zaštitu potrošača građani zovu za savet jer smatraju da ih je menjač oštetio. U većini slučajeva službenici NBS mogu samo da savetuju građanima da obrate pažnja na to u kojoj menjačnici prodaju evre.

"Menjačnice koje su na frekventnim mestima ili rade duže, koriste tu poziciju, pa imaju drugačije, nepovoljnije kurseve, ali to nije u suprotnosti sa zakonom", kaže Dragana Jovanović iz Službe NBS za kontrolu.

NBS je, kada je reč o proviziji, propisala da menjačnice ne smeju da naplate proviziju na kupovni kurs veću od tri odsto, dok provizija na prodajni kurs nije ograničena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.