Neophodno spajanje avioprevoznika

Izvor: B92, Tanjug, 13.Apr.2010, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neophodno spajanje avioprevoznika

Tokio -- Proces udruživanja avioprevoznika je nužan i poželjan u nastojanjima da se smanje troškovi i unapredi konkurenntnost te privredne grane.

Đovani Bizinjani, šef Udruženja međunardnih avioprevoznika (IATA), kaže da "nijedna druga industrijska grana nije tako usitnjena, zbog čega mora da se konsoliduje u nastojanjima da bude efikasnija".

Bizinjani je pozvao nadležne državne organe da uklone barijere slobodnom prekograničnom udruživanju avioprevoznika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upozoravajući da različita zakonska ograničenja sprečavaju i onemogućavaju širu konsolidaciju globalnog avionskog prevoza, kao što je slučaj sa američkim i evropskim avioprevoznicima.

IATA, koja okuplja oko 230 avioprevoznika u svetu, procenila je prošlog meseca da će svetski avioprevoznici ove godine imati gubitak od oko 2,8 milijardi dolara, u poređenju sa manjkom 9,4 milijarde u prethodnoj godini. IATA smatra da će prevoznici ponovo početi da posluju sa profitom u 2011.

Dva velika američka avioprevoznika "Junajted erlajnz" i "Ju-Es ervejz" upravo pregovaraju o udruživanju, kojim bi mogla da nastane druga po veličini aviokompanija u SAD. Ugovor bi mogao da bude ostvaren po modelu udruživanja američkih kompanija "Delta" i "Norvest", što podrazumeva uzajamno preuzimanje akcija, bez direktnog ulaganja svežeg novca.

Britanski avioprevoznik "Britiš ervejz" i španska "Iberija" potpisali su početkom meseca ugovor o udruživanju, čime su udareni temelji za formiranje treće po veličini svetske grupacija u avionskom prevozu, kada do kraja godine bude okončana čitava transakcija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.