Neophodne mere za izlazak iz krize

Izvor: B92, 03.Jun.2013, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neophodne mere za izlazak iz krize

Beograd -- Srbiji su neophodne mere za izlazak iz krize i rešavanje problema koji već dugo traju, ocenili su ekonomisti.

Stručnjak za investicije Mahmut Bušatlija je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da fiskalna disciplina predstavlja jedan od elemenata uređenja države, ali da je to "sve daleko od ozbiljnih poteza koji treba da stabilizuju ekonomiju".

Podsetivši da se kriza razvija poslednjih 30 godina, a poslednjih 12-13 godina dobija potpuno krivu konotaciju, Bušatlija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ocenio da je potreban proces od pet godina da se sve popravi.

Bušatlija je ocenio da ni zamrzavanje penzija i plata neće biti dovoljno, nego bi se moglo čak dogoditi da se, kao i u većini evropskih zemalja, moraju smanjivati plate u javnom sektoru. Bušatlija smatra da su potrebne investicije, jer nedostaje infrastruktura u oblastima saobraćaja i energetike.

Podsetivši da problemi fiskalne dicipline, reforme javnog sektora i kontrole deficita i javnog trošenja traju decenijama, ekonomista Miladin Kovačević je apostrofirao problem nereformisanog javnog sektora.

Kovačević je istakao da se pod reformom podrazumeva sveobuhvatna koncepcija koja obuhvata i nacionalizacije i promene važnih zakona promenu upravljanja javnom svojinom, emancipaciju penzionog fonda, redukcije diskrecionog trošenja...

On je rekao da je moguće srednjoročno rešenje - obuzdavanje širenja deficita, kontrola plata i penzija, pre svega plata, ali da je moguća i dugoročna konsolidacija na bazi reforme javnog sektora.

Kovačević je rekao da u MMF-u i međunarodnim finansijskim organizacijama spominju uprošćavanje uslova za obavljanje biznisa, rešavanje sudbine preduzeća u restrukturiranju i tržište rada.

On je ocenio da će na proces reformi blagotvorno uticati dobijanje datuma o početku pregovora o ulasku Srbije u EU i IPA fondova u oblastima kao što je poljoprivreda ili za reformu institucija.

Kovačević je rekao da se ne slaže da je potrebno zamrznuti penzije, koje moraju da se odvoje od plata, ali da bi plate u javnom sektoru morale da se kontrolišu i da se pojača poreska uprava.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Neophodne mere za izlazak iz krize

Izvor: Akter, 03.Jun.2013

Srbiji su neophodne mere za izlazak iz krize i rešavanje problema koji već dugo traju, ocenili su ekonomisti

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.