Neophodna modernizacija vatrogasnih društava u Kikindi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2019, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neophodna modernizacija vatrogasnih društava u Kikindi

Duga i uspešna tradicija dobrovoljnih vatrogasnih društava u Kikindi i okolnim mestima, kao i dodatna delatnost koju je regulisala zakonska regulativa, svakako nameću potrebu bolje opremljenosti za intervencije na terenu. Najveći broj vatrogasnih vozila nabavljen je pre 40 i više godina, a za reagovanje u naseljenim mestima neophodna je nabavka manjih terenskih vozila za brzu intervenciju, kao i dodatna oprema.

Pod okriljem Gradskog vatrogasnog saveza u Kikkindi radi 10 dobrovoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vatrogasnih društava, sa blizu hiljadu članova. Uz podršku lokalne samaouprave i seoskih mesnih zajednica, obezbeđeni su uslovi za njihovo funkcionisanje. Da bi se zanovila, modernizovala oprema, obezbedila nabavka novih vozila, dobrovoljna vatrogasna društva moraju imati veću podršku.

Sandra Tomić, sekretarka Gradskog vatrogasnog saveza Kikinda kaže:

"Vozila koja DVD, odnosno dobrovoljci koriste za izlazak na intervencije i gašenje požara, kao i za druge tehničke intervencije, u proseku su stara između 40 i 50 godina. Neophodno je u narednom periodu naći način da ta vozila postepeno zamene novim."

Dobrovoljno vatrogasno društvu u selu Sajan trenutno okuplja 75 članova. Pored intervencija na gašenju požara, pogotovo u vreme žetve, moraju biti pripremljeni, obučeni i opremljeni i za intervencije u vanrednim situacijama, elementarnim nepogodama. Da bi se valjano odgovorilo na različite izazove, nedostaje i adekvatna oprema.

"Najviše nam je potrebna oprema za interevencije u vanrednim situacijama - motorne testere, čamci, oprema za intervencije na strujnim vodovima. Mi imamo opremu za gašenje vatre na otvorenom, ali i ona je zastarela. Posebno nam je važna nabavka manjeg vozila za gašenje požara u samom selu", kaže Nandor Sabo, predsednik DVD Sajan.

Vatrogasno vozilo koje koriste članovi DVD u Sajanu nabavljeno je 1972. godine, što podrazumeva i izdvajanje sredstava za popravke i nabavku neophodnih rezervnih delova. Pored opštinskih i gradskih valsti, dobrovoljna vatrogasna društva očekuju podršku sa pokrajinskog i republičkog nivoa, kako bi kroz konkursno finansiranje dobili priliku za nabavku neophodne opreme i mehanizacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.