Nemci investiraju u Poljsku

Izvor: B92, 09.Maj.2023, 16:34

Nemci investiraju u Poljsku

Za mnoge strane investitore, Poljska je daleko najatraktivnija zemlja u istočnoj i centralnoj Evropi – uprkos kritikama vladine politike.

Ta susedna zemlja privlači i sve više nemačkih kompanija.

U januaru 2023, poljski premijer Mateuš Moravjecki izašao je pred novinare na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu i najavio svojevrsnu ekonomsko političku agendu:

"Obnova lanaca snabdevanja u Evropi, u centralnoj Evropi, odlična je prilika za nas. Poljska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima priliku da profitira od toga, jer smo otvoreni za investitore. To je velika stvar", rekao je Mateuš Moravjecki.

Dobro povezana i jeftina proizvodna lokacija

Izgleda da "velika stvar" funkcioniše. Zemlja je 2022. zabeležila još jedan rekord sa oko 3,7 milijardi evra stranih investicija. Kompanija Boš sada najavljuje da će uložiti 250 miliona evra u postrojenje toplotnih pumpi u Dobromiru u Poljskoj. A Mercedes-Benc je takođe krajem prošle godine najavio da će proizvoditi električne kombije u Poljskoj. Obim investicija iznosi više od milijardu evra.

Ne samo zbog niskih troškova, već zato što u Poljskoj postoje kvalifikovani stručnjaci, kaže Eva Labno-Falecka, portparolka Mercedes-Benca u Poljskoj. "Slažemo se da je Poljska privlačna zemlja u smislu ljudskog kapitala", dodaje Labno-Falecka. "Imamo rekordan broj studenata. Ove godine imamo skoro 50.000 IT-studenata. Nijedna evropska zemlja ne može da se pohvali s nečim takvim. To je sada veoma, veoma važno za sve nemačke investitore, uključujući i nas."

Spoljnotrgovinska komora dobija dvostruko više upita

U Poljskoj je već oko 9.500 kompanija s najmanje jednim nemačkim vlasnikom, a broj raste. Poljska je dobro povezana, ali je i jeftinija proizvodna lokacija u neposrednoj blizini Nemačke. Međutim, sve ono što se dugo činilo logičnim, nakon korona pandemije, rata u susednoj Ukrajini i visoke inflacije u Poljskoj, više nije.

Situacija se pogoršala. Uprkos tome, Nemačka spoljnotrgovinska komora (AHK) u Varšavi dobija skoro dvostruko više upita zainteresovanih kompanija nego prethodne godine. Između ostalog i zato što mnogi, posebno nakon pandemije korone, više ne žele da se oslanjaju samo na Kinu, kaže generalni direktor AHK Lars Guthajl.

"Mnoge kompanije žele da se presele u pouzdanije oblasti u Evropskoj uniji i oslanjaju se na prednosti poljskih lokacija: blizina nemačkog tržišta i relativno veliki broj radnika koji su takođe veoma dobro kvalifikovani", kaže Guthajl.

Podsticaji, branše i regioni

U studiji više nemačkih spoljnotrgovinskih komora, Poljska je u 2022. godini za investitore bila najpopularnija među zemljama istočne i centralne Evrope. Ne samo zato što EU u okviru takozvane regionalne konvergencije ponekad dozvoljava velike poreske olakšice za strane kompanije.

Grubo rečeno: što je veća nezaposlenost i slabija infrastruktura u regionu, to više podsticaja zemlja poput Poljske sme da pruži investitorima. Na taj način bi i strukturno slabijim regionima trebalo da bude omogućeno da se prilagode proseku EU.

Kao rezultat toga, sve više nemačkih kompanija se okreće istoku Poljske. Svako ko želi da gradi na zapadu oko Vroclava, Poznanja ili Katovica sada mora da očekuje veću konkurenciju – između ostalog i iz Nemačke.

Posebno je za nemačke proizvođače automobila atraktivan dobro razvijen jugozapad Poljske zbog blizine domaćeg tržišta, ali i pogona u Češkoj. Na primer, Mercedes-Benc će proizvoditi svoje električne kombije u Donjoj Šleziji. Ali i proizvođači kućanskih aparata, elektronike, nameštaja i kompanije za preradu metala i plastike takođe često biraju Poljsku, podaci su AHK.

"Ponekad politički turbulentno"

U studiji nemačkih spoljnotrgovinskih komora, Poljska je u 2022. godine bila najpopularnija zemlja za investitore u istočnoj i centralnoj Evropi, ne samo zbog subvencija EU.

"Veoma je interesantno da je članstvo u EU godinama zapravo najpozitivniji od svih faktora, dok se u isto vreme na lokalnu ekonomsku politiku gleda veoma kritički", kaže generalni direktor AHK Guthajl.

Za potrebe studije ispitano je oko 150 nemačkih kompanija. Skoro 70 odsto rad poljske vlade ocenjuje negativno, a "političku i društvenu stabilnost" kao nisku. Politički gledano, stvari su ponekad turbulentne u Varšavi, kaže portparolka Mercedes-Benca Labno-Falecka. Ali što se tiče ekonomije saradnja je dobra. A pravni okvir ionako daje Evropska unija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.