Nemci dižu plate, a ne slute šta može da usledi...

Izvor: B92, 29.Jun.2016, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci dižu plate, a ne slute šta može da usledi...

Berlin -- Poverenje potrošača u Nemačkoj raste, jer domaćinstva veruju da će ih snažna domaća tražnja, rastuće plate i niska inflacija, zadržati na stazama rasta.

"Bolje poverenje potrošača je rezultat izvrsnih domaćih ekonomskih uslova, kao što su visok nivo zapošljavanja, veoma dobar razvoj situacije na planu ličnih primanja i gotovo odsustvo inflacije", pokazali su objavljeni rezultati istraživanja kompanije GfK, a prenosi agencija Frans pres.

GfK >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, međutim, ukazao na izvesne faktore rizike, kao što su potencijalni negativni efekti Bregzita po evropsku i nemačku ekonomiju.

"Ukoliko prouzrokuje dugoročna kolebanja na berzama ili u političkom vrhu EU a naročito Nemačke, Bregzit bi mogao naštetiti poverenju nemačkih potrošača", upozorava se u saopštenju.

Što se tiče jula, GfK predviđa rast indeksa poverenja domaćinstava u Nemačkoj na 10,1 poen sa junskih 9,8 poena, prenela je francuska agencija AFP.

Podsetimo, specijalna komisija poslodavaca i radnika u Nemačkoj dogovorila je povećanje po satu za 34 centa, pa će minimalna plata sledeće godine biće povećana za četiri odsto na 8,84 evra po satu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.