Nemački ekonomista protiv podizanja minimalne satnice

Izvor: B92, 12.Okt.2023, 21:38

Nemački ekonomista protiv podizanja minimalne satnice

Zagovornici rasta satnice na 14 evra navode visoku inflaciju kao značajan faktor, ali računica to ne opravdava.

Pokušaji političara i sindikata u Nemačkoj da podignu minimalnu satnicu su zabrinjavajući, a rast inflacije nije dovoljan razlog za ovaj potez, smatra šef Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena Klemens Fust.

Prvobitna zamisao je bila da minimalna plata u Nemačkoj treba da prati opšte trendove plata, a ne obrnutio, navodi se u Fustovoj analizi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na sajtu IFO. Vladajuća koalicija je 2022. godine sprovela zahtev nekih stranaka i podigla minimalnu satnicu sa 9,60 na 12 evra.

Ako vlada ponovo interveniše i podigne satnicu na 14 evra, ideja da će se minimalna plata zadržati van svakodnevne politike će sasvim propasti, smatra Fust.

Inflacija je porasla od januara 2021. godine i smatra se da će dostići oko šest odsto u 2023. godini, a očekuje se da će kolektivno ugovorene zarade porasti za sličan iznos.

Ako se ovaj scenario obistini, kolektivno ugovorene zarade bi porasle za oko 10 odsto od početka 2021. godine do kraja ove godine, a potrošačke cene za 19 odsto. U istom periodu je minimalna satnica porasla za 26 odsto, odnosno više od inflacije.

Ako satnica dodatno poraste na 14 evra, to bi predstavljalo povećanje od 47 odsto, što pobija tvrdnju da se na taj način kompenzuje inflacija, zaključuje Fust.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.