Nemačka vapi za radnom snagom: Mlade stručna obuka slabo interesuje

Izvor: B92, 12.Apr.2023, 20:19

Nemačka vapi za radnom snagom: Mlade stručna obuka slabo interesuje

Nemačka doslovce vapi za kvalifikovanom radnom snagom, ali mladi ljudi se i dalje ne prijavljuju za stručnu obuku.

Prošle godine se, doduše, za praksu prijavilo nešto više njih nego prethodne, ali jaz u odnosu na vreme pre pandemije ostaje ogroman.

Obuku je u 2022. počelo 468.900 mladih, svega 2.700 više nego 2021. Za poređenje, 2019. stručnu praksu je počelo 510.900 mladih ljudi, saopštio je savezni zavod za statistiku u sredu, a pre 10 godina više od 560.000.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Posebno crnu sliku predstavljaju zanatska udruženja. Interes za zanatsku praksu je od pretprošle godine pao za 2,3 odsto, a krovno udruženje branše je saopštilo da ima nedostaje 250.000 radnika, dok je 30.000 mesta za praksu ostalo nepopunjeno.

Krajem decembra, višegodišnje programe stručne obuke pohađalo je 1,22 miliona ljudi, tri odsto manje nego 2021. Dualno usavršavanje, odnosno praksa uz dalje školovanje, nadalje je u recesiji, gubeći trku sa čisto akademskim obrazovanjem, navode statističari.

Skoro da nema dana u Nemačkoj da se iz nekog ćoška privrede neko ne požali: bazeni neže moći da rade jer nema spasioca, o starima uskoro neće niko moći da se brine, za adaptiranje stanova novim propisima nema majstora, i tako redom.

Razna privredna udruženja redovno od vlade traže da osmisli posticaje mladima za obuku i rad, kao i da šire otvori vrata useljenja stranoj radnoj snazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.