Nemačka subvencioniše fabriku čipova iz SAD

Izvor: B92, 19.Jun.2023, 19:10

Nemačka subvencioniše fabriku čipova iz SAD

Nemačka vlada smanjuje zavisnost zemlje od globalnih lanaca snabdevanja, a važan korak u tome je izgradnja ogromne fabrike čipova u Magdeburgu.

Posao s američkim proizvođačem Intelom vredan više od 30 milijardi evra se finalizuje.

U tu ukupnu sumu ulazi i 9,9 milijardi evra subvencija nemačke vlade, prema informacijama dpa. Subvencije još mora da odobri Evropska komijija, o čemu je prethodno pisao privredni list Handelsblat.

Intel je marta prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine saopštio da će čipovi u Magdeburgu, na istoku Nemačke, početi da se prave od 2027. U prvoj fazi treba da se grade dve fabrike poluprovodnika koje mogu da uposle nekoliko hiljada ljudi. U planu je i haj-tek park za dobavljače.

Intel je prvo računao sa sumom od najmanje 17 milijardi evra, ali su se u međuvremenu povećali troškovi gradnje i energenata. Uz to, kompanija želi da za proizvodnju koristi još moderniju tehnologiju. Iz vladinih krugova se saznaje da je Intel duplirao ulaganje. Istovremeno, subvencije Nemačke rastu sa 6,8 na 9,9 milijardi evra.

Predstavnici Intela i nemačke vlade sporazum treba da potpišu u ponedeljak. Dve strane su dugo pregovarale o subvencijama. Na lokaciji u Magdeburgu već su počela arheološka istraživanja i pripreme za gradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.