Nemačka pomaže Srbiju sa 123 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2010, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka pomaže Srbiju sa 123 miliona evra

BEOGRAD -

Nemačka savezna vlada odobrila je pomoć Srbiji za narednu godinu u iznosu 123 miliona evra za realizaciju projekata u oblasti unapređenja javne infrastrukture, održivog ekonomskog razvoja, podsticanja zapošljavanja i unapređenja kapaciteta državne uprave.

Od te sume 87 miliona evra su zajmovi, 14,65 miliona evra donacije dok je 22 miliona evra predviđeno za ekonomski razvoj - ta sredstva će biti odobrena preko Nemačke razvojne banke (KFV).

Tim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << povodom danas je u Vladi Srbije zaključen sporazum između nemačke i srpske vlade koji su potpisali potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić, nemački ambasador Volfram Mas i zamenik direktora u nemačkom Ministarstvu za privrednu saradnju i razvoj Ula Mikota.

Đelić je istakao da se danas obeležava desetogodišnjica nemačko-srpske bilateralne i ekonomske saradnje i istakao da je Nemačka od 2000. godine uložila oko milijardu evra u razvoj Srbije.

On je podsetio da je Nemačka jedan od najvećih donatora Srbiji ističući da je od te sume jedna trećina bespovratnih sredstava a dve trećine veoma povoljnih zajmova.

Nemačka je, kao ključni akcionar u Evropskoj investicionoj banci, Svetskoj banci i drugim međunarodnim finansijskim institucijama indirektno odobrila i dodatna sredstva kojima je pomogla ekonomski razvoj Srbije, naveo je Đelić.

On je precizirao da će za unapređenje javne infrastrukture pre svega energetskih kapaciteta i vodosnabdevanja biti uloženo 47 miliona evra, za održivi ekonomski razvoj i podsticanje zapošljavanja oko 52 miliona evra dok će preostali novac biti usmeren na unapređenje državne uprave, promovisanje demokratskih vrednosti i građanskog društva.

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas istakao je da je Nemačka priželjkuje Srbiju kao partnera u EU i želi da bude pouzdan partner našoj zemlji.

On je naglasio da Nemačka želi da pomogne Srbiji na putu ka EU i da joj je važan mir, stabilnost i blagostanje naših građana.

Ambasador Mas je podvukao da je na pregovorima nemačke i srpske vlade naglašeno kako su politička stabilnost, dobro upravljanje, vladavina prava, suzbijanje korupcije i regionalna saradnja važne pretpostavke za približavanje zemlje EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.