Nemačka otvarila istragu protiv šefa VW-a

Izvor: B92, 28.Sep.2015, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka otvarila istragu protiv šefa VW-a

Nemačko tužilaštvo otvorilo je danas istragu protiv bivšeg generalnog direktora Folksvagena Martina Vinterkorna, zbog skandala lažiranja nivoa izduvnih gasova.

Istraga se sprovodi kako bi se utvrdila njegova uloga u skandalu vezanom za manipulacije vrednostima izduvnih gasova.

Istraga će se bazirati na sumnji za prevaru počinjenu prodajom automobila opremljenih softverom za manipulaciju emisijama štetnih gasova, a cilj istrage je utvrđivanje odgovornog lica, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi se u saopštenju tužilaca iz nemačkog grada Braunšvajga, prenosi agencija AP.

U nemačkom sistemu, svako je u mogućnosti da podnese krivičnu prijavu tužiocima, koji su zatim u obavezi da ispitaju tuženu stranu i odluče o tome da li postoji dovoljno dokaza za otvaranje zvanične istrage. Prema nemačkom zakonu, nije moguće podići optužnicu protiv kompanije, već samo protiv pojedinaca.

Kako navodi AP, posle otkrića lažiranja rezultata testova o emisiji štetnih gasova, tužioci u Braunšvajgu primili su više od deset pritužbi na račun VW-a.

Vinterkorn, koji je bio na čelu VW-a od 2007. godine, podneo je ostavku na tu funkciju prošle srede, samo nekoliko dana pošto je njegova kompanija priznala da je manipulasala sa vrednostima emisije štetnih gasova.

Nemačke regulatorne vlasti su, takođe, danas postavile rok Folksvagenu da do 7. oktobra dostavi mere i raspored za popravku vozila koja su opremljena prevarantkim softverom, prenosi agencija Frans pres, pozivajući se na izjavu portparola nemačkog ministarstva saobraćaja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sastanak rukovodioca „Folksvagena“ i evropskog komesara

Izvor: Capital.ba, 28.Sep.2015

BRISEL, Direktor automobilske marke „Folksvagen“ Herbert Dijes održaće sutra sastanak sa evropskim komesarom za industriju Elzbijetom Bjenkovskom, rekao je danas portparol Evropske komisije Rikardo Kardozo. Dijes je bio na užoj listi da zamjeni Martina Vinterkorna na mjestu generalnog direktora...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.