Izvor: N1 televizija, 21.Mar.2017, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema smanjenja subvencija za investitore

NCR je jedna od 72 kompanije koje su dobile državne subvencije. Državna politika je da se na ovaj način, parama iz budžeta privlače investitori. Iako često osporavane od stručne javnosti, subvencije, čini se, neće ni ubuduće biti manje.

Izvor: N1

 Da li se subvencije isplate? Investitorima svakako. Državu koštaju, ali od strategije da se na ovaj način privlače ulagači neće se odustati. Pitanje je, međutim, da li će kompanije ostati u Srbiji kad državna >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kasa prestane da bude izdašna - odnosno da li se radna mesta gase kad ugovori prestaju:

„To je jedini način da privučete nekog da dođe u vašu zemlju. Takmičenje je, velika tuča za svakog investitora. Velika je borba. Borite se na tržštu koje je nemilosrdno. Da biste nekog privukli, onda morate to i da napravite. A da li se nekad dogodi, pa dogodi se, i mogao bih o tome da govorim, naročito o nekim ugovorima koji su pravljeni za različite izborne kampanje svojevremeno“, kaže premijer Aleksandar Vučić.

Premijer kaže da su subvencije trostruko korisne: smanjuju nezaposlenost, doprinose povećanju rasta ekonomije i doprinose da kompanije koje već posluju u Srbiji šire poslovanje i privlače druge investitore

Prema podacima Ministarstva privrede, subvencije su otišle u 72 kompanije koje sada zapošljavaju 39.953 ljudi, 27.570 više nego što je bilo ugovoreno.

„Pitanje je da li treba da dolaze na taj način. Jer tada dolazi i spekulativni kapital i kapital neproverenog porekla i ono što je najbitnije, pitanje koliko se zadržava u Srbiji, to je ono što nas muči“, kaže Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Uz subvencije dolaze i velike svetske firme, američki NCR najavio je da će uz državne podsticaje uposliti još 1.500 ljudi.

„Ono što ćemo mi pružiti tokom predstojećih godina veće je od vrednosti subvencija. Plate koje isplaćujemo, porezi, radna mesta koja otvaramo, dobavljači… Nadamo se za deset godina da ćemo imati još deset godina pred stobom i tako dalje. Planiramo ovde dugoročno da budemo. Šta god sad da se pregovara sad kad je reč o subvencijama mnogo je manje od naše ivesticije i našeg ulaganja u ekonomiju“, kaže Bil Nuti iz kompanije NCR.

S druge strane, prema pokazateljima Nacionalne službe za zapošljavanje, iz njihovih programa za zapošljavanje nakon prestanka subvencija tek svaki četvrti radnik zadrži posao.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Država zadržava sistem subvencija za zapošljavanje

Izvor: N1 televizija, 21.Mar.2017

NCR je jedna od 72 kompanije koje su dobile državne subvencije. Državna politika je da se na ovaj način, parama iz budžeta privlače investitori. Iako često osporavane od stručne javnosti, subvencije, čini se, neće ni ubuduće biti manje...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.