Izvor: Blic, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema pregovora o Opštem kolektivnom ugovoru

Pregovori o Opštem kolektivnom ugovoru za radnike Srbije već duže vreme se ne vode i njegovo potpisivanje se ne može očekivati pre kraja godine, potvrdili su agenciji „Beta” pregovarači i posrednici.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Rato Ninković kazao je da je pregovaranje u zastoju, ali očekuje da budu nastavljeni posle godišnjih odmora.

On je izrazio nadu da će Opšti kolektivni ugovor u finalnu fazu ući do kraja godine i da će sa barem jednim od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << reprezentativnih sindikata naći interes kod nekih tačka kako bi ga finiširali.

Predstavnik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost” Slavko Vlaisavljević rekao je „Beti” da je taj sindikat više nego zainteresovan za Opšti kolektivni ugovor, koji zaposlenima garantuje veća prava od onih propisanih Zakonom o radu i može da sredi haotično stanje u preduzećima.

Prema njegovim rečima, međutim, poslodavci nisu zainteresovani za regulisanje obaveza prema radnicima.

Prema odredbama važećeg zakona o radu, kolektivnim ugovorom, u skladu sa zakonom i drugim propisom, uređuju se prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa, postupak izmena i dopuna kolektivnog ugovora, međusobni odnosi učesnika kolektivnog ugovora i druga pitanja od značaja za zaposlenog i poslodavca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.