Nema multilateralne kompenzacije?

Izvor: B92, 08.Maj.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema multilateralne kompenzacije?

Beograd -- Vlada Srbije privremeno je odustala od multilateralne kompenzacije kojom bi se prekinuo lanac dugovanja, kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Od 20 hiljada firmi koje su u blokadi njih 16.300 ima račun u blokadi više od dve godine.

On je kazao da je procenjeno da takva mera sada ne bi dala rezultat i ne bi značila povećanje privredne aktvnosti. Dinkić je istakao da je dat nalog trezoru da redovno izmiruje sve obaveze direktnih i indirektnih budžetskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korisnika, a da se neizmirene obaveze budžeta Srbije izmire do kraja juna ove godine.

Dat je nalog javnim prduzećima da naprave analizu svojih dugova i potraživanja, rekao je on navodeći da se procenjuje da su potraživanja veća od dugova.

Novim zakonom o stečaju, koji je u fazi javne rasprave, biće predviđeno da preduzeća čiji je račun u blokadi dužoj od dve godine idu u stečaj.

Dinkić je rekao da su netačni podaci da su računi 60 hiljada firmi u Srbiji u blokadi, jer se kako je istakao, od tog broja 20 hiljada odnosi na firme, a ostalo su udruženja i preduzetničke radnje.

"Od 20 hiljada firmi koje su u blokadi njih 16.300 ima račun u blokadi više od dve godine", naveo je on.

On je kazao i da se razmatra i mogućnost prinudne naplate potraživanja dobavljača od trgovinskih lanaca. "Ubedljivo najvećni lanac dugovanja je u trgovini i iznosi oko 600 miliona evra. Postoje dve mogućnosti, da sami trgovinski lanci smanje dugovanja prema dobavljačima ili da ih država primora", istakao je.

Dinkić je naveo da će "čekati još neko vreme" i ocenio da je optimalan rok za naplatu isporučene robe 90 dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.