Nema kredita bez lekarskog pregleda!

Izvor: Press, 03.Jun.2013, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema kredita bez lekarskog pregleda!

Svako ko je uzimao najobičniji gotovinski zajam morao je u banci da priloži fotokopiju lične karte, potvrdu o zapolsenju, dokaz o visini primanja i liste o isplati zarada u poslednja tri meseca kako bi se utvrdilo da li ima dodatna zaduženja, odnosno da li je kupovao nešto na rate prkeo firme jer se u tom slučaju umanuje kreditna sposobnost za visinu rate.
Banke za visoke kredite sve češće traže i životno osiguranje , za koje je neophodno obaviti sistematski zdravstveni pregled.
"U zavinosti od iznosa koji traži, kao i od osiguravajuće kuće, klijent obavlja mali ili veliki pregled. Manji obuhvata krvnu sliku,EKG i nalaz lekara opšte prakse. Za iznose iznad 40.000 evra mnoge banke traže pun sistematski pregled sa ultrazvukom srca i drugih unutrašnjih organa , testom opterećenja srca, pregledom psihijatra", objašnjavaju u banci.
Od manjih zahteva banke traže broj fiksog, mobilnog i telefona na poslu, intresuje ih da li su budući kloijenti  u braku, da li poseduju stan, kuću ili vikendicu.
Ukoliko je odgovor ne, slede nova- da li živi sa roditeljima ili je podstanar, , ako jeste koliko plaća kiriju.
Banku zanima i da li imate automobil, pa čak i koju marku i koliko je star. Lista zahteva je sve veća.
"Začudilo me je kada su mi u banci za odobravanje kredita tražili poslednja tri računa za fiksni telefon, a onda sam na spisku neophodnih dokumenata video i overenu zdravstvenu knjižicu i kopiju sudske presude o razvodu. Kažu - da bi znali koliki deo plate odlazi na alimentaciju", kaže Danijel Stojanović iz Beograda.
U bankama objašnjavaju da su im plačeni telefonski računi dokaz da potencijalni klijent redovno izmiruje svoje obaveze i da stvarno živi na adresi na kojoj je prijavljen, a da je overena zdravstvena knjižica dokaz da poslodavac uplaćuje poreze i doprinose na vreme.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sve oštriji uslovi: Nema stambenog kredita bez lekarskog pregleda

Izvor: Blic, 03.Jun.2013

Svako ko je ikada uzimao najobičniji gotovinski zajam morao je banci da priloži fotokopiju lične karte, potvrdu o zaposlenju, dokaz o visini primanja i liste o isplati zarada u poslednja tri meseca kako bi se utvrdilo da li ima dodatna zaduženja, odnosno da li je kupovao nešto na rate preko firme,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.