Nema kraja: Recesija uzima svoje

Izvor: B92, 02.Mar.2024, 10:22

Nema kraja: Recesija uzima svoje

Industrijska recesija Evrozone se ne bliži kraju ni posle godinu dana, objavio je danas Markit ekonomiks.

Indeks menadžera nabavki (PMI) u proizvodnji u februaru je blago pao sa januarskih 46,6 poena na 46,5 poena.

PMI u proizvodnji je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti u proizvodnji.

Rezultat ispod 50 poena pokazuje da se proizvodnja nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspanziju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to jest rast aktivnosti u proizvodnji.

Kako se navodi na sajtu kompanije S&P global, najveća kontrakcija na nivou evrozone je zabeležena u Nemačkoj, dok je nešto manji pad proizvodnje zabeležen u Holandiji, Italiji i Francuskoj.

Nasuprot tome se Španija vratila rastu, Grčka je zabeležila najveću ekspanziju u poslednje dve godine, a proizvodnja u Irskoj je porasla najbržim tempom za 20 meseci.

"Industrijska recesija evrozone koja traje godinu dana se ne bliži kraju, proizvodnja je opala istim tempom kao prethodnog meseca", rekao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke Sajrus de la Rubia.

Prema njegovim rečima, kompanije u evrozoni ne očekuju izuzetno svetlu budućnost, ali se takođe ne spremaju za mračna vremena.

Firme u proizvodnji održavaju svoje operacije, čekaju i spremne su da reaguju kada primete znake ekonomskog poboljšanja, zaključio je Sajrus de la Rubia.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zabilježen rast proizvodnje u Rusiji

Izvor: Capital.ba, 02.Mar.2024

MOSKVA – Proizvodnja u Rusiji u februaru rasla najbržim tempom za više od sedam godina. FOTO: Pixabay Ruski sektor proizvodnje u februaru je rastao najbržim tempom od januara 2017. godine pošto je, prema ocijeni Markit ekonomiks, indeks menadžera nabavki (PMI) u proizvodnji u toj zemlji porastao...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.