Nema doniranog GMO semena

Izvor: Beta, 19.Jun.2014, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema doniranog GMO semena

BEOGRAD, 19. juna 2014. (Beta) - Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je u četvrtak da su sve količine semena koje je donirano i podeljeno poljoprivrednim proizvodjačima iz poplavljenih područja prošle inspekcijske kontrole nadležnih institucija.

"Sve odredbe važećeg Zakona o genetski modifikovanim organizmima (GMO) se poštuju i primenjuju u potpunosti, bez obzira da li se radi o humanitarnoj pomoći ili redovnom uvozu i prometu", ističe se u saopštenju Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << povodom napisa u medijima da su u Srbiju stigle donacije GMO semena.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je 23. maja 2014. godine uputilo apel organizacijama koje se bave prometom semena da doniraju seme ranih grupa kukuruza i soje za potrebe ponovne setve u poplavljenim područjima.

"Kompanije koje su se odazvale apelu su ponudila seme kukuruza i soje koje je zatečeno na zalihama i za koje je dozvoljen promet u Srbiji u skladu sa zakonskom regulativom. Svi hibridi su upisani u Registar sorti poljoprivrednog bilja i seme odgovara propisanim normama kvaliteta", navodi se u saopštenju Munistarstva poljoprivrede.

Ukupno je do sada, od 12. do 18. juna, podeljeno semena za presejavanje za 14.357 hektara, od toga kukuruza za 13.383 hektara i soje za 974 hektara.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Ministarstvo: Nije deljeno GMO seme

Izvor: RTS, 19.Jun.2014

Poljoprivrednicima je ukupno, u periodu od 12. do 18. juna, podeljeno seme kukuruza i soje za presejavanje 14.357 hektara, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, navodeći da je poštovan zakon koji zabranjuje gajenje GMO useva u Srbiji. ..Poljoprivrednici su dobili donirano seme kukuruza za presejavanje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.