Nektar bi da uz Fruktal bude lider

Izvor: B92, 23.Jun.2011, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nektar bi da uz Fruktal bude lider

Ljubljana -- Srpska kompanija Nektar kupovinom slovenačkog Fruktala želi da postane vodeći proizvođač voćnih pića u jugoistočnoj Evropi.

Za kupovinu Fruktala je prema informacijama lista Finance zainteresovano pet kupaca - Nektar, britanski investicijski fond Argus Capital, austrijski Špic, hrvatsko preduzeće Grupa Stanić i italijanski San Benedeto.

San Benedeto u svom odgovoru Financama tvrdi da nije zainteresovan za kupovinu Fruktala, iako izvori lista Finance >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tvrde da je upravo San Benedeto favorit, iako se kasno uključio u proces kupovine Fruktala.

Prema navodima Nektara, zajedno sa Fruktalom bi ova dva preduzeća bila stubovi zajedničke firme, pri čemu mu je robna marka Fruktal posebno važna za ostvarivanje ciljeva budućeg zajedničkog preduzeća na tržištima zapadne Evrope u segmentu premijum proizvoda i ponude za hotele i restorane.

"Izvori tvrde da se to preduzeće kasno uključilo u kupovinu, da važi za favorita, ali su prodavci zbog lokalne sredine koja tom preduzeću nije naklonjena jako oprezni", pišu Finance.

Austrijski Špic nije odgovorio Financama na pitanje kakve planove ima sa Fruktalom nakon eventualne kupovine, dok je hrvatska Grupa Stanić odgovorila da ne može ni da potvrdi, ni da negira svoju zainteresovanost za kupovinu Fruktala.

Britanski Argus Capital kaže da nije kupac iz industrijske grane proizvođača voćnih pića, a što se tiče izlazne strategije nakon moguće kupovine Fruktala, Argus Capital kaže da je moguće da ga proda strateškom vlasniku ili lokalnim investitorima, kao da je moguć i menadzerski otkup Fruktala.

Srpski Nektar u svom odgovoru o namerama nakon kupovine Fruktala navodi da želi da, zajedno sa Fruktalom, postane vodeći proizvođač voćnih pića u jugoistočnoj Evropi, uključujući i mogućnost nastupa na tržištima zapadne Evrope.

Istovremeno je Nektar spreman da garantuje očuvanje postojeće Fruktalove proizvodnje u matičnoj Ajdovščini i Kamniku, kao i otkupljivanje voća proizvedenog u Sloveniji po tržišnim cenama.

Uz to je Nektar namerava i da uloži dodatna finansijska sredstva u razvoj voćarstva i lokalnih proizvođača voća u Sloveniji, posebno u regionu oko Ajdovščine, pri čemu je Nektar svestan toga da će opština Ajdovščina biti njegov ključni partner u budućem razvoju Fruktala, posebno jer se Nektar oslanja na filozofiju društvene odgovornosti, zbog čega i namerava da se uključi u razvoj lokalne zajednice, kao što to radi i u Bačkoj Palanci gde je njegovo sedište.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.