Neizvestan budžet Evropske Unije

Izvor: B92, 04.Feb.2013, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvestan budžet Evropske Unije

Francuski predsednik Fransoa Oland upozorio je da su slabi izgledi da se postigne dogovor o budžetu Evropske unije za narednih sedam godina.

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da će pregovori o budžetu biti "veoma teški" i da će možda biti potrebno određeno vreme da bi se došlo do sporazuma.

Evropski lideri u ranijim razgovorima nisu mogli da otklone nesuglasice oko zahteva za smanjenjima u budžetu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << To će pokušati na samitu u Briselu u četvrtak i petak.

"Mi ćemo učiniti sve da postignemo dogovor na narednom samitu, ali se, u ovom trenutku, još nisu stekli uslovi za to. Imamo, još nekoliko dana", kaže Oland.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompaj predložio je budžet od 973 milijarde evra, što je nešto više od jedan odsto bruto domaćeg proizvoda evropskog bloka.

Međutim, evropski lideri nisu mogli da otklone nesuglasice oko zahteva za smanjenja u budžetu, koje su iznele pojedine članice i o tome kako bi smanjenja potrošnje trebalo raspodeliti.

"Nadam se da smo u stanju da postignemo dogovor. Pokušaćemo da poštujemo dogovor oko paketa, oko kojeg smo imali poteškoća u novembru. Mislim da će taj sistem biti pravedniji", rekao je Mario Monti, italijanski premijer u ostavci.

Ipak, evropski lideri ne mogu da otklone nesuglasice o zahtevu za smanjenja u budžetu, koje su iznele pojedine članice, ali i o tome kako bi smanjenje potrošnje trebalo raspodeliti.

Povlastice u budžetu EU do sada su bile predviđene za Veliku Britaniju, Nemačku, Švedsku, Holandiju i Austriju, ali se sve češće čuju apeli da zemlje sa povlasticama treba da odustanu od njih i dobijeni novac iskoriste za zapošljavanje mladih.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.