Neizvesni otkup i cena kupine

Izvor: S media, 19.Jul.2009, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesni otkup i cena kupine

Berba kupine u Podrinju je tek počela, a proizvodjače već brinu neizvestan otkup i cena ovogodišnjeg roda, izjavila je danas za Tanjug stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo u Zavodu za poljoprivredu u Loznici Zlatica Krsmanović.

Na području Loznice, Krupnja, Ljubovije i Malog Zvornika kupina se uzgaja na oko 700 hektara, uglavnom na parcelama koje ne prelaze 20 ari, i to najviše sorta "čacanska bestrna", a znatno manje "tornfri".

"Proizvodjači kupine >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << su zabrinuti, budući da je neizvestan organizovan otkup, ali i cena roda koji već pristiže", objasnila je Krsmanović i dodala da se s tim u vezi još niko ne oglašava, tako da, zasad, manje količine stižu do kupaca jedino na pijacama .

Prema njenim rečima, trenutno, samo jedna hladnjača u Podrinju otkupljuje sortu "tornfri", i to po ceni od 20 dinara za kilogram, dok za "čačansku bestrnu", koje ima najviše, nisu sigurni da li će je uopšte otkupljivati.

Jedna hladnjača je najavila da će sigurno otkupiti proizvodnju koju je ranije ugovorila, ali ni ona još nije saopštila cenu, što je za proizvodjače već sada problem, a može da bude još veći, smatra Krsmanović.

Ona je dodala da je na području koje je 8. jula zahvatilo olujno nevreme praćeno gradom u toku saniranje voćnjaka, ali ima i takvih, pre svega mladih šljivika, koji će u potpunosti morati da budu iskrčeni jer njihova sanacija neće biti moguća.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.