Neguju muziku već 140 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2016, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neguju muziku već 140 godina

Od svog osnivanja, 14. jula 1876. godine, kikindsko Akademsko društvo za negovanje muzike "Gusle" nije nikada prestajalo sa radom, niti je kroz 140 godina dugu tradiciju menjalo ime. Na Sretenje, slavu Društva, Svečana akademija bila je uvod u sadržajnu, jubilarnu godinu tokom koje su najavljeni mnogobrojni nastupi, koncerti, kao i organizacija sad već tradicionalnog Etno-kampa i međunarodnog Festivala narodnih orkestara.

Generacije istinskih zaljubljenika u muzičko-folklorno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << horsko stvaralaštvo, muzičku tradiciju i običaje ostavile su svoj trag u 140 godina postojanja kikindskog Akademskog društva za negovanje muzike „Gusle".

Organizacijom koncerata, festivala, studijskih etnomuzikoloških i etnokoreoloških istraživanja, preko 500 članova Društva, okupljenih u više sekcija, i danas uspešno nastavljaju tu tradiciju.

Puno je zanimljivih podataka kroz 140 godina postojanja i rada Druđštva. Od činjenice da su „Gusle" bile izdavač prvog muzičkog časopisa na Balkanu, potom imena slavnih kompozitora koji su dirigovala horovima Društva, pa sve do studijskih istraživanja vokalne, instrumentalne i igračke tradicije Banata u poslednjih 15 godina.

Posebno mesto članovi „Gusala" posvećuju međunarodnoj saradnji, gostovanju ansambala i što jačim kulturnim vezama u regionu, posebno očuvanju baštine, nacionalnog identiteta, jezika i kulture srpskog življa na prostoru Banata.

Za poseban angažman i lični doprinos u radu Društva, najzaslužnijim pojedincima dodelejena su priznanja "Milan Petrović", nagrade koja nosi ime jednog od osnivača i prvog predsednika "Gusala". Tako je na najlepši način najavljena značajna godina obeležavanja 140 rođendana jednog od najstarijih Društava u Vojvodini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.