Nedostaju nam vrhunske nekretnine

Izvor: B92, 08.Okt.2011, 06:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostaju nam vrhunske nekretnine

Beograd -- Tržište nekretnina u Srbiji u ranoj fazi razvoja pogođeno je krizom, navodi kompanija Koliers internešnel koja se bavi nekretninama.

Ta kompanija navodi da nedostaju vrhunske nekretnine koje bi privukle velike investitore za koje su rizik netransparentnost i dugotrajne procedure.

U saopštenju povodom istraživanja stanja na tržištu nekretnina u svetu navodi se i da bi stanje u Srbiji moglo da se poboljša ako bi ona postala kandidat za prijem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u EU, ali uz poboljšanje procedure i propisa.

Menadžer odeljenja za procenu vrednosti nekretnina i investiciono savetovanje u Koliersu Marko Vučinić rekao je da tržište u Srbiji prati trend iz Evrope.

Direktorka Koliers internešnala za Srbiju Maja Šahbaz kaže da bi "trebalo očekivati sledeći talas investicionog razvoja u narednih 12-18 meseci..., a u protivnom i dalje ćemo privlačiti investitore sklone niskom riziku koji su spremni da plaćaju samo niske vrednosti uz očekivanje visokog stepena povraćaja".

U anketi te kompanije, 43 odsto od 300 ispitanih investitora se izjasnilo da žele veća ulaganja, a 64 odsto to planira tokom sledećih 12 meseci.

Mogućnost kandidature za ulazak u EU nije dovela do "očekivanog porasta interesovanja investitora za srpsko tržište nekretnina", a status kandidata i prijem u EU bi uticali na smanjenje rizika što bi privuklo strane ulagače, rekao je Vučinić.

"Jedan od najčešćih razloga za posmatrani povećani rizik Srbije leži u netransparentnosti tržišta, dugotrajnoj proceduri za dobijanje dozvola, kao i za izlazak iz investicija; odnosno u nerazvijenom investicionom tržištu nekretnina, uz odsustvo velikih institucionalnih igrača", rekao je on.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.