Neće biti Todoriću, police već bile sve praznije

Izvor: B92, 26.Sep.2017, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neće biti Todoriću, police već bile sve praznije"

Zagreb -- Podstaknuti medijskim istupima Ivice Todorića dobavljači Agrokora smatraju kako je nužno reagovati na određene neistinite tvrdnje.

Kako navode, tvrdnja da je početkom 2017. godine Agrokor imao “čvrst plan za napredak i uspešan rast i isplatu poverilaca u skladu sa zakonskim obvezama”, kao i da je stajao “bolje nego ikad’” ne može biti istinita, s obzirom na činjenicu da je praksa otvorenog neplaćanja dobavljača počela godinama pre nego je javnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za to saznala, a o čemu se sada već znaju i detalji.

“Neozbiljno je i neprofesionalno spominjati kako je ‘pod vanrednom upravom značajan deo Agrokorove imovine blokiran’, a da se ne ulazi u ranije poslovne odluke koje su i dovele do blokada, odnosno do stanja u Agrokoru. Već početkom godine police Agrokorovih trgovačkih lanaca bile su sve praznije jer je deo dobavljača, iscrpljen višemesečnim neplaćanjima, prestao isporuke”, dodaju.

Tvrdnje o navodnim nejednakim tretmanima dobavljača od strane onih koji su dobavljače doveli u situaciju da ne mogu naplatiti svoja potraživanja za isporučenu robu, ne utiču na činjenicu da je kriza u Agrokoru nastupila daleko pre donošenja Zakona, napominju.

“Želimo istaći da su, iako pritisnuti vlastitim finansijskim problemima i opterećeni aktivacijom menica, dobavljači već početkom juna pokazali izuzetnu solidarnost te pristali na poseban tretman malih proizvođača i dobavljača kojima je isplaćen celokupni dug, s tim da delu malih i mikro proizvođača, do tada, dugovi nisu bili plaćeni i preko godinu dana', tvrde.

Svedoci su da za posledicu ovakvog poslovnog modela, kojeg je sprovodio koncern Agrokor, imamo niz stečajeva i predstečajnih postupaka pa je u najmanju ruku licemerno i neodgovorno prozivati te iste dobavljače ili bilo koga drugog za stanje koncerna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.