Ne favorizovati strane proizvođače

Izvor: B92, 21.Dec.2010, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne favorizovati strane proizvođače

Čačak -- Vlasnik kompanije Cini Slobodan Spasović uputio je otvoreno pismo srpskom premijeru u kome protestuje što se u Srbiji favorizuju proizvodi stranog porekla.

Spasović navodi da se proizvodi stranog porekla favorizuju čak i u situacijama kada postoje domaći proizvodi jednakog kvaliteta i cene, što je "žalosna pojava".

On naglašava da ta pojava, koja je skoro postala pravilo, značajno doprinosi lošijim rezultatima privredjivanja i povećanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spoljno- trgovinskog deficita.

"Još je poraznija činjenica da to rade i firme i institucije koje se subvencioniraju iz budžeta i koje bi po prirodi stvari trebalo da favorizuju domaće proizvode", navodi se u pismu.

Kao primer, Spasović navodi izgradnju novog obdaništa u Čačku koje se finansira iz budžeta grada, a u kome su projektovani slovenački radijatori, a ugrađeni italijanski, iako ih Cini proizvodi i to po sopstvenoj patentiranoj tehnologiji i jedini je proizvođač Al radijatora u zemlji.

"Niko od nadležnih iz gradske uprave čak ni ponudu od nas nije tražio", navodi se u Spasovićevom psimu premijeru i javnosti.

Cini, koji se više od 30 godina bavi proizvodnjom radijatora, grejača, peći i drugih termotehničkih uređaja za zagrevanje stana i poslovnih objekata, osnovan je 1977. godine, kao jedno od prvih privatnih preduzeća u Čačku.

Preduzeće izvozi svoje proizvode u 13 zemalja Evrope i Azije, a krajem maja 2006. godine prodao je sopstvenu tehnologiju proizvodnje Al radijatora kao licencu firmi Alprof u Kazahstan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.